Početna Hrvatska Završena je trodnevna manifestacija – “Dani fra Bernardina Sokola

Završena je trodnevna manifestacija – “Dani fra Bernardina Sokola

789
UDIO

Tradicionalnim pučkim slavljem, nakon svete mise, u klaustoru samostana svetog Ante na Poljudu, završena je trodnevna manifestacija “Dani fra Bernardina Sokola” koja je održana proteklih dana u Splitu i Kaštelima.

Dr. sc. fra Bernardin Škunca na kraju zatvaranja prvih Dana priređenih u čast fra Bernardina Sokola govorio je o životu i smrti tog velikog mučenika i glazbenika

– U cijelom svom bogatom i plodonosnom životu fra Bernardin je djelovao s velikim zanosom, strastveno – i kao domoljub, Hrvat i kao vjernik, katolik i kao glazbenik. Postao je po tome poznat, što je očito teško padalo partizanima koji su ga kao posve nevinoga htjeli likvidirati. To su, nažalost, učinili na okrutan način. U noći 28. rujna godine 1944. uhitili su ga u samostanu na Badiji, ukrcali u brod, navodno za ispitivanje na Visu, ali su ga na pola puta između Badije i Orebića pretukli i bacili u more. U slutnji da će se s njime dogoditi najteže, uoči uhićenja na pisaćem stroju napisao je: „Ka me budu htjeli ubiti kliknut ću: ‘Živio Krist Kralj, živio papa, živjela katolička Hrvatska’”. Nakon takvoga strašnog umorstva, komunističke vlasti su nametnuli strogu šutnju i o smaknuću i o životu i velikom glazbenom djelu fra Bernardina Sokola. Dolaskom demokratske Hrvatske, došlo je vrijeme da učinjeno zlo postane još veće zlo, a da nevini i veliki franjevac i glazbenik postane još veći, da dobije sjaj pravednika i veličinu glazbenika – poručio je dr. sc. fra Bernardin Škunca.

Potom je zahvalio županu Blaženku Bobanu, pokroviteljici Predsjednici RH, gradonačelniku Kaštela Denisu Ivanoviću i drugima koji su dali podršku u organizaciji obilježavanja fra Bernardinova 130. rođendana, a posebno Renati Dobrić, Milivoju Bratinčeviću, Mihovilu Biočiću i pojedinim medijima.

Tajnik organizacijskog odbora Milivoj Bratinčević je kazao da su u povodu 130. obljetnice rođenja franjevca, glazbenika i hrvatskog mučenika dr. fra Bernardina Sokola već od 2011. godine pokrenute brojne aktivnosti vezane uz otkrivanje posljednjeg počivališta fra Bernardina Sokola na pretpostavljenom mjestu u blizini plaže Trstenica u Orebiću uz vjerodostojne izjave svjedoka, a što je u konačnici urodilo konkretnim pokretanjem postupka od strane Ministarstva branitelja, Odjela za žrtve Drugog svjetskog rata i poraća, a nakon čega bi trebala uslijediti ekshumacija u što skorijem roku. Pozvao je prisutne da se pridruže u promicanju djela i lika ovog velebnog glazbenika i mučenika na sljedećoj proslavi koja će se prirediti 28. rujna u prigodi 74. obljetnice mučeničke smrti fra Bernardina Sokola, u njegovim rodnim Kaštelima.

Na koncertu su nastupili Župni zbor sv. Jurja m. iz Kaštel Sućurca, Klapa Cambi iz Kaštel Kambelovca, Klapa Podvorje iz Kaštel Sućurca te Pučki pivači zbora „Sv. Cecilija” iz župe Uznesenja BDM iz Kaštel Lukšića.