Početna Kaštela Održana je 8. po redu sjednica Gradskog vijeća Grada Kaštela

Održana je 8. po redu sjednica Gradskog vijeća Grada Kaštela

398
UDIO

Održana je 8. po redu sjednica Gradskog vijeća Grada Kaštela u ovom sazivu. Nakon usvajanja zapisnika i vijećničkih pitanja, prezentirana je informacija o sanaciji Karepovca, a kronologiju cjelokupne sanacije predstavio je u ime tvrtke koja obavlja sanaciju Arsen Zoran Tonšić, predstavnik izvođača G.T. Trade d.o.o.Split. Potom je direktor gradske komunalne tvrtke Zeleno i modro Alen Lučić, predstavio informaciju o Planu razvoja sustava gospodarenja otpadom komunalnog društva Zeleno i modro.

– Do kraja 2019. godine poslove prikupljanja i odvoza smeća za 12 500 kućanstava, 675 tvrtki i 1865 turističkih smještajnih jednica, od splitske Čistoće trebalo bi  preuzeti kaštelansko komunalno poduzeće Zeleno i modro. S obzirom na konfiguraciju terena potrebno će biti nabaviti vozila svih dimenzija i kapaciteta, jedno veliko koje bi kupilo smeće na cesti dr. Franje Tuđmana, dva manja zapremine 20 kubika, dva od 10 kubika, dva od 5-7 kubika te nekoliko manjih mini vozila za stare gradske jezgre i uske ulice. Nabavka potrebne opreme išla bi preko Fonda za zaštitu okoliša, a dio putem leasinga i kredita. Za efikasno prikupljanje otpada i funkcioniranje cijelog sustava treba zaposliti 35 djelatnika, od kojih bi pola njih bilo na operativnim poslovima, a pola u administraciji-izjavio je to predstavljajući viziju budućeg djelovanja komunalne tvrtke direktor Alen Lučićnavodeći kako mu je cilj da budući zaposlenici, posebno oni na kamionima, imaju uvjete rada kao zaposlenici splitske Čistoće.

Lučić je naveo kako je planirano da se smeće na kaštelanskim ulicama kupi šest dana u tjednu, dok bi sedmi dan-nedjelju to obavljali djelatnici Vlastitog pogona Kaštela. Cijene odvoza za građane ovisit će o količini prikupljenog otpada koji će se za veći dio građana odvijati na kućnom pragu, dok će dio građana u starim jezgrama i stambenim zgradama imati zajedničke spremnike.

Gradonačelnik Denis Ivanović dodao je kako za 15 dana s radom kreće reciklažno dvorište, te kako se komunalno poduzeće javilo na natjećaj za nabavku gotovo 40 tisuća spremnika za smeće.

Vijećnici su izglasali Odluku o uvođenju novih parkirališnih mjesta na području Kaštela, njih oko 200, dok je isto tako izglasana Odluka o novim subvencijama za privatne i vjerske vrtiće prema kojima će za svako dijete mjesečno dobivati 900, umjesto dosadašnjih 810 kuna.

Sufinanciranje je zadnji put mijenjano 2013. godine i tada im je smanjeno sa 890 kn na 8100 kn. To znači da će po prvi put nakon 10 godina kaštelanski vrtići dobivati dosad najveći iznos subvencije.

-Vjerujem kako će se u vrtiće upisati sva djeca jer smo u privatne vrtiće uveli pet novih grupa. Cilj nam je da se sva djeca upišu u vrtić, a uvođenjem novih subvencija dokazujemo da vodimo računa o najmlađima- kazao je Ivanović.

Također je usvojen prijedlog I. Izmjena i dopuna Proračuna Grada Kaštela za 2018. godinu, a cijelu sjednicu Gradskog vijeća možete pogledati u prilogu

IZVOR: kastela.hr