Početna Kaštela Gradu Kaštela odobreno 140 tisuća kuna za uređenje i opremanje dječjih vrtića

Gradu Kaštela odobreno 140 tisuća kuna za uređenje i opremanje dječjih vrtića

266
UDIO

Gradu Kaštela odobreno je gotovo 140 tisuća kuna od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku za uređenje i opremanje dječjeg vrtića “Radun” i dječjeg vrtića “Neven”.

Naime, Ministarstvo je objavilo rezultate Poziva za prijavu projekata usmjerenih na poboljšanje materijalnih uvjeta u predškolskim ustanovama/ dječjim vrtićima u 2018. godini iz kojeg je vidljivo da su sredstva dodjeljena i kaštelanskim vrtićima.

Ukupan iznos koji je potreban za realizaciju investicije je nešto manji od 600 tisuća kuna, dok je od ministarstva odobreno nešto manje od 140 tisuća kuna, što znači da će ostatak sredstava potrebnih za realizaciju projekta izdvojiti Grad Kaštela iz vlastitih sredstava.

S obzirom na to da je dječji vrtić “Radun” novi vrtić, dijelom sredstava će se omogućiti financiranje unutarnjeg uređenja, fiksne opreme (ormari, ograda, kuhinje, igralište) dok će se na dječjem vrtiću “Neven” podignuti kvaliteta energetske učinkovitosti na način da će se promijeniti zatvori koji su dotrajali.

Program podrške poboljšanju materijalnih uvjeta u predškolskim ustanovama/dječjim vrtićima koncipiran je kao odgovor na razvojne prioritete lokalne i područne razine i predstavlja podršku jačanju socijalne kohezije i održivog razvoja kroz ulaganje u projektiranje, izgradnju/nastavak izgradnje ili nadogradnju objekata, sanaciju, rekonstrukciju, adaptaciju objekata ili dijela objekata, opremanje fiksnom opremom, uređenje okoliša, uređenje vanjskih terena te energetsku obnovu objekata dječjih vrtića.

Sredstvima Programa pomoći će se jedinicama lokalne samouprave, osnivačima dječjih vrtića, u provedbi projekata. Ulaganje u objekte dječjih vrtića pridonijet će poboljšanju materijalnih uvjeta kao i podizanju kvalitete pedagoških standarda te ravnomjernijoj dostupnosti programa ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.

Sredstva za provođenje Programa osigurana su u „Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2018. godinu i projekcijama za 2019. i 2020. godinu”, aktivnost A 788018 – Provedba mjera demografske i migracijske politike.