Početna Kaštela BOLJI DANI NA VIDIKU Hoće li uspavani kaštelanski div zasjati novim sjajem?

BOLJI DANI NA VIDIKU Hoće li uspavani kaštelanski div zasjati novim sjajem?

876
UDIO

Ako ste koji put prošetali obalom u Kaštel Starom niste mogli ne zamjetiti oronule zgrade hotela tik uz more, koje pričaju priču o nekim boljim vremenima. Jedna od najimpozantnijih, ali i najljepših, zasigurno je zgrada hotela Palace, nekadašnje perjanice kaštelanskog turizma.

Hotel Palace je tek dio kompleksa Kaštelanske rivijere koja je nekoć zapošljavala oko 500 djelatnika i u Kaštela svake godine privlačila brojne turiste. Zgrada hotela danas zjapi prazna i razrušena, a nekoć prekrasan okoliš služi kao odlagalište. No, čini se da Palace čekaju bolji dani. Još je prošle godine nad Kaštelanskom rivijerom pokrenut stečajni postupak, a ovih dana se počelo govorkati o novom pokušaju da se Palaceu vrati stari sjaj.

Porazgovarali smo s Kristijanom Gelom, predstavnikom Tulipan grupe koja je Kaštelansku rivijeru kupila još 2005. godine s namjerom obnove i otvaranja luksuznog kompleksa. Plan je bio obnoviti zgradu hotela Palace koja je zaštićena kao spomenik kulture, a preostala dva objekta srušiti i izgraditi nove hotele sa sadržajima poput kongresnog centra, turističke škole, medical wellness centra i slično. Projekt je težio oko 50 milijuna eura, a otvaranje se planiralo za 2009. godinu. No, kako to već u Hrvatskoj biva, naišli su na brojne prepreke.

Najpovoljnije cijene, montaža uređaja već od 500 kn!!

– U veljači 2005. godine Tulipan grupa je kupila 70,73 posto dionica Kaštelanske rivijere od Hrvatskog fonda za privatizaciju. Grad Kaštela je mijenjao GUP dva mjeseca nakon prodaje, pa se na području na kojem se moglo graditi, to više nije moglo. Dobili smo dozvolu za rušenje, ali nakon što smo srušili nismo više mogli graditi nove objekte, nije bilo neke kooperativnosti od strane vlasti – objašnjava Gelo te dodaje da se to nije dogodilo samo njima, u Kaštelima su brojni projekti ostali nerealizirani.

Gelo: “Tulipan grupa neće odustati od hotela Palace”

S vremenom se razmišljalo i o uređenju samo dijela kompleksa, pa zatim i prodaji, ali sve je palo u vodu.

– Problem je što mi već 12 godina imamo zatvoren hotel, a troškovi samo idu. Stvorili su se i dugovi, pa je nad društvom pokrenut stečajni postupak. Ima jako puno zainteresiranih da se to riješi, ali uvijek postoji taj investicijski rizik, jer u Hrvatskoj nikad ne znate hoćete li moći ostvariti projekt – kaže Gelo. Napominje kako Tulipan grupa neće odustati od projekta, pokušat će ga realizirati u partnerstvu s novim vlasnicima. Ovaj put će, vjeruje, imati podršku gradske vlasti.

– Novi gradonačelnik, Denis Ivanović, je prepoznao da, ako neće surađivati s investitorima, stvarati nove vrijednosti i produljivati turističku sezonu, nema pomaka. U Kaštelima su sve gospodarske grane propale, jedino još Cemex opstaje, ali treba se okrenuti turizmu, a gradonačelnik Ivanović to shvaća. U zadnjim razgovorima koje sam imao s kaštelanskim gradskim vlastima shvatio sam da su jako kooperativni i da stvarno žele napraviti neke pozitivne pomake. Vjerujem da će se u sljedećem razdoblju jako puno projekata realizirati. Mijenja se taj odnos vlasti i investitora. Prije smo mi morali ‘trčati’ za njima, a sad se otvara prostor za suradnju – kaže Gelo.

S obzirom na negativna iskustva upitali smo ga planira li Tulipan grupa daljnja ulaganja u ovo područje.

– Svi investitori traže pravnu sigurnost, a u Hrvatskoj je to jako teško postići. Pokušat ćemo realizirati projekt Mejaša i Kaštelanske rivijere s partnerima, ali odsad ćemo u poslove ulaziti puno opreznije, ne ovako emotivno kao do sada. Prihvatili smo kako Hrvatska funkcionira, to ćemo uvažiti i sukladno tome donijeti odluke – zaključuje Gelo.

Ivanović: “Nadam se pozitivnom ishodu”

Za komentar o sudbini hotela Palace upitali smo i gradonačelnika Kaštela Denisa Ivanovića, koji je iskazao nadu da će ovaj, nekoć ponos kaštelanskog turizma, ponovno zasjati punim sjajem.

– Kontinuirano pratim stanje vezano za hotel Palace tako da sam u nekoliko navrata razgovarao s vlasnicima, Tulipan grupom. Prema njihovim tvrdnjama, postoje dvije zainteresirane tvrtke koje su spremne ulagati u taj derutni objekt. Kod izrade GUP-a maksimalno smo izašli u susret investitorima, koliko je zakon dopustio. Nadam se pozitivnom ishodu ove priče i spreman sam učiniti koliko mogu kako bi ta nekadašnja perjanica kaštelanskog turizma ponovno oživjela – zaključuje je Ivanović.

Izvor:dalmacijadanas.hr