Početna Hrvatska I dalje pretežno sunčano i iznadprosječno toplo

I dalje pretežno sunčano i iznadprosječno toplo

Bablje ljeto uz iznadprosječnu toplinu nastavit će se i idućih dana koji će biti povoljni za kojekakve aktivnosti na otvorenome. Na jesen će i dalje podsjećati samo kraći dani, u unutrašnjosti i jutarnja magla nakon koje će prevladavati sunčano, početkom tjedna uz nešto više oblaka, na Jadranu i jugo, te samo malu vjerojatnost gdjekoje kapi kiše. Od srijede ponovno sunčanije, uz buru.

760
UDIO

Ponovni cvat nekih voćki u listopadu, primjerice krušaka na Rabu i u Pitomači, jamačno i još kojegdje, najvjerojatnije je posljedica povoljnih vremenskih uvjeta, posebice iznadprosječne topline, ne samo ovog mjeseca, nego i dosadašnjeg dijela godine – trenutačno među najtoplijima u povijesti mjerenja, ponegdje čak i najtoplije, primjerice u Dubrovniku, Splitu i Hvaru, premda ondje službena meteorološka mjerenja i motrenja, priznata i od Svjetske meteorološke organizacije, postoje već 160 godina, piše HRT.

Subota – pretežno sunčano i iznadprosječno toplo

U istočnoj Hrvatskoj većinom sunčano, čak i vedro, uz rjeđu i kratkotrajniju maglu nego prošlih dana, a u Podunavlju će i izostati. Zapuhat će umjeren jugoistočni i istočni vjetar. Najniža jutarnja temperatura između 6 i 9 °C, a najviša dnevna od 21 do 23 °C.

U središnjoj Hrvatskoj ujutro magla i niski oblačni sloj, ali najvjerojtnije rjeđe i kratkotrajnije nego u četvrtak i petaka. Zatim sunčano, a vjetar uglavnom slab istočni. Temperatura zraka bez znatnije promjene – ujutro od 5 do 8 °C, samo u središtu Zagreba malo iznad 10 °C.

I na sjevernom Jadranu i u gorju većinom sunčano, ali po kotlinama Istre i gorske Hrvatske mjestimice tek nakon magle, koja se osobito u Lici može zadržati do podneva. Na sjevernom Jadranu zapuhat će umjerena, podno Velebita i jaka bura, uz umjereno valovito more, a u gorju poslijepodne sjeveroistočni vjetar. Najviša dnevna temperatura od 16 °C u gorju do 24 °C na obali.

Sunčano će, većinom i vedro biti i na srednjem i južnom Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije, po čijim je nizinama ujutro moguća magla. U noći i prijepodne bit će uglavnom slabe i umjerene bure, zatim slabog vjetra promjenljiva smjera, uz koji će more biti većinom malo valovito, temperature od 20 do 22 °C. Najviša temperatura zraka oko 25 °C.

U nedjelju sunčano, zatim prolazno oblačnije uz jugo, pa opet…

U danima koji slijede na kopnu će nakon mjestimične magle prevladavati sunčano, a početkom tjednavjerojatno će biti više oblaka, no zadržat će se uglavnom suho. Jutra će biti svježa, u mnogim nizinama uz maglu, koja se mjestimice može i dulje zadržati, osobito uz rijeke i po kotlinama, a dnevna temperatura viša od prosjeka za sredinu listopada.

Isto tako, iznadprosječno toplo bit će i na Jadranu, gdje će i u nedjelju biti sunčano, a u ponedjeljak i utorak, uz slabo do umjereno jugo, prolazno oblačnije, no uglavnom bez oborina.  Od srijede ponovno većinom sunčano uz buru, te i dalje relativno toplo.

Izvor:dalmacijanews.hr