Početna Hrvatska Toplinski val pred nama – temperature idu ka 30 stupnjeva!!!

Toplinski val pred nama – temperature idu ka 30 stupnjeva!!!

315
UDIO

METEOROLOŠKI servis Severe Weather Europe za vikend pred nama najavljuje ekstremno visoke temperature za ovaj dio godine.

Posebnu su pozornost dali području jugoistočne Europe, gdje spada i Hrvatska. Tako će se najviše dnevne temperature penjati i do 28 stupnjeva Celzijusa. To je, kaže ovaj servis, prava anomalija.

Temperature koje se najavljuju za vikend su, kaže ovaj portal, za desetak stupnjeva veće od prosjeka u ovo doba godine.

U istočnoj Hrvatskoj i Srbiji, gdje će biti najtoplije, mogli bi pasti i temperaturni rekordi.

HRT je, pak, u svojoj prognozi nešto umjereniji. I oni kažu da će biti toplo, ali ne spominju ekstremne vrućine.

U danima koji slijede, piše tako HRT o danima vikenda, u unutrašnjosti djelomice sunčano te i dalje relativno toplo. Uz više oblaka u subotu će na zapadu još gdjegod biti koje kapi kiše ili rosulje, a od ponedjeljka će oblačnije, uz povremenu kišu biti uglavnom u gorju, te unutrašnjosti Istre i Dalmacije. Ujutro će mjestimice biti i magle. Vjetar većinom slab, a temperatura u blagom padu.
Na Jadranu tijekom vikenda toplije, te uglavnom suho i barem djelomice sunčano, uz mogućnost za malo kiše ponegdje na sjevernom dijelu u subotu. Od ponedjeljka ponovno oblačnije i svježije, premda i dalje iznadprosječno toplo za početak studenoga, uz povremenu kišu. Jugo će u subotu prolazno oslabjeti i na sjevernom Jadranu okrenuti na buru, gdjegod i jaku, podno Velebita i s olujnim udarima, a u nedjelju ponovno jačati, pa će početkom sljedećeg tjedna mjestimice biti i jako.