Početna Hrvatska Vrijeme danas: Hladnije, ponegdje oborine, jaka i olujna bura

Vrijeme danas: Hladnije, ponegdje oborine, jaka i olujna bura

Za razliku od iznimno tople prve polovine, gdjegod čak i rekordne, studeni je, očekivano, djelomično opravdao ime u svojem trećem tjednu, a još više će sljedećih dana, koji će u mnogim mjestima biti hladni kao rijetko kada u ovo doba godine. Ponegdje će na kopnu vjerojatno biti i cjelodnevnih "minusa", a povremenih mjestimičnih pahulja uglavnom u srijedu i subotu. I dok će neke razveseliti prestanak razdoblja iznadprosječne topline, vjerojatno će još mnogobrojnije na kopnu oraspoložiti prestanak dugotrajnog oblačnog i tmurnog razdoblja.

910
UDIO

Na Jadranu će do četvrtka biti i prilično vjetrovito, uz često jaku i olujnu buru, uglavnom podno Velebita i s orkanskim udarima, pri čemu će more biti valovito i jače valovito. Promet usporen, ponegdje i onemogućen.

I u Dalmaciji će biti vjetrovito te more valovito i jače valovito. Osim oblaka i sunca, ponegdje još može pasti i malo kiše, u najvišim dijelovima unutrašnjosti i snijega, uglavnom u noći i prijepodne. Temperatura zraka većinom od 4 do 9 °C, u unutrašnjosti 0 do 5 °C.

Hladnije nego prošlih dana bit će i na jugu Hrvatske, gdje će još i prijepodne biti lokalnih pljuskova, a ijake i olujne bure, ne samo na udare, te valovitog i jače valovitog mora.

U četvrtak i petak sunčanije i manje vjetrovito, ali i još hladnije, zatim…

Do nedjelje na kopnu još hladnije, gdjekad vjerojatno i uz cjelodnevne “minuse” – u četvrtak uglavnom u gorju, a u petak u sjevernim krajevima. Zimskom će ugođaju ponegdje pridonositi i magla, samo rijetko i poneka pahulja, uglavnom u subotu, kada je u gorju moguća i kiša koja se smrzava na hladnoj podlozi. Početkom novoga tjedna porast temperature, ali i vjerojatnosti za kišu.

Na Jadranu će se stanje sljedećih dana smirivati, ali će još osobito u četvrtak prijepodne biti prilično vjetrovito i valovito, te pritom relativno hladno, iako pretežno vedro. Poneki je jutarnji minus blizu mora još vjerojatniji u petak, kada ponovno okreće na jugo, s kojim će biti sve više oblaka, uglavnom od subote i povremene mjestimične kiše, ali i ponovno sve viša temperatura pa će početak prosinca vrlo vjerojatno biti iznadprosječno topao, piše HRT.