Početna Hrvatska Gripa je prešla u stupanj visokog intenziteta, u bolnici 10 teško oboljelih

Gripa je prešla u stupanj visokog intenziteta, u bolnici 10 teško oboljelih

Dominira pandemijski virus, H1N1, za koji liječnici kažu da uvijek donosi veće komplikacije

369
UDIO

Do početka godine u Hrvatskoj je službeno 1125 oboljelih od gripe, ali broj je zasigurno puno veći jer je epidemija na visokoj razini. Osim što se brojni slučajevi ne prijavljuju, još nisu službeno zbrojeni oni koji su prijavljeni u tekućem prvom tjednu nove godine.

Dominira pandemijski virus, H1N1, za koji liječnici kažu da uvijek donosi veće komplikacije tako da je u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” troje ljudi oboljelih od gripe priključeno na ECMO aparate. To troje pacijenata oboljelih od gripe, dakle, diše uz pomoć navedenog aparata, a njih još sedam u istoj je bolnici hospitalizirano zbog teških komplikacija.

Kako za Večernji list kaže doc. dr. sc. Marko Kutleša iz Zarazne, kod sedmero oboljelih od gripe teške komplikacije su upale pluća i bakterijski meningitisi, a radi se o odraslim ljudima koji nisu kronični bolesnici.

Visok stupanj epidemije gripe potvrđuju u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo budući da je broj potvrđenih slučajeva od svih pristiglih prijava 61 posto. Kako objašnjava dr. Vladimir Draženović, voditelj Nacionalnog referentnog centra za gripu, intenzitet se označava visokim kada taj postotak dosegne polovicu, odnosno 50 posto.

Također prema dosadašnjim podacima najviše je oboljelih među najmlađima, no kako objašnjava ovaj liječnik, to je uobičajeni obrazac virusa gripe.

– Na početku gripa uvijek krene od djece jer se među njima najbrže širi, jer su oni svi u bliskom kontaktu na malom prostoru, u vrtićima, školama. Potom se od djece virus širi u obitelj, a iz obitelji u kolektiv, radne sustave. Tako gripa cirkulira svake godine. – opisuje dr. Draženović.

Nadalje, najveći broj dokazanih slučajeva zasad je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, no to se objašnjava revnijim prijavljivanjem oboljelih. Cijeli članak pogledajte ovdje.