Početna Hrvatska Rastu cijene hrvatskih nekretnina

Rastu cijene hrvatskih nekretnina

439
UDIO

Unatoč manjem porezu na promet nekretninama od početka 2019. te najavljenim promjenama u državnom subvencioniranju, kretanja na tržištu nekretnina ne idu u prilog kupcima jer su cijene kvadrata u cijeloj Hrvatskoj porasle između 6 i 7% u odnosu na godinu prije, priopćili su iz Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Od početka 2019. porez na promet nekretninama pao je, naime, s 4 na 3%, a pravo produljenja petogodišnje državne subvencije pri kupnji nekretnine na dodatne dvije godine imat će i kupci koji već imaju dijete. – Smanjenje stope poreza na promet nekretnina dobra je vijest jer smanjuje porezno opterećenje za 25%.

Najpovoljnije cijene klima-uređaja.

Vjerojatno se neće znatnije odraziti na tržište u smislu da će kupci više ili manje kupovati, ali ono što je dobro jest to da ćemo imati točnije podatke u bazi Porezne uprave i e-nekretninama, a time i bolji uvid u cijene i realna kretanja na tržištu nekretnina – kaže Boro Vujović, dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK.

Lani su samo u Zagrebu cijene rasle 9% pa je cijena prosječnog četvornog metra skočila na 1900 eura. –

Pravi eldorado odvija se s nekretninama na Jadranu. Traže se dobre pozicije kuća i stanova uz more. Posebno je atraktivno splitsko uže i šire područje gdje pojedini prodavatelji realiziraju tražene cijene i do 50% veće nego su bile tražene unatrag par godina. Dokle će se ovaj trend nastaviti ostaje za vidit, ali definitvno netko tko je pred 2 godine kupio nekretninu u priobalnom pojasu sada zadovoljno trlja ruke.

Trenutačna je situacija na tržištu dobra, rastom BDP-a rastu i cijene stanova, kamate na kredite su niske, a sve to više ide na ruku prodavateljima nego kupcima – rekao je Vujović.

IZVOR: www.vecernji.hr