Početna Hrvatska Je li Advent u Splitu bio katastrofa?

Je li Advent u Splitu bio katastrofa?

306
UDIO

JUČER je službeno završio Advent u Splitu koji se ove godine zvao Zimski akvarel. Nedjelja je bila zadnji dan programa, a danas će kućice na Rivi biti uklonjene ili će se barem početi s uklanjanjem.

Iako je splitski Advent zadnjih godina bio hit, ove godine bilo je dosta kritika. Splitski SDP-ovac Davor Matijević ovogodišnji je Advent otvoreno iskritizirao, a za sve je prozvao gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu.

U podužoj objavi na svom Facebooku on tako kaže kako je jedva čekao da sve završi.

“Nikad tužnije nije grad izgledao za vrijeme božićnih blagdana kao ove godine i nikad nisam imao veću želju da Advent i vrijeme tzv. kućica prođe što prije kako bi blamaža završila što ranije.

Sablasno prazna riva kao podsjetnik da je prošlo vrijeme stihijske organizacije i da nije dovoljno staviti nekoliko drvenih baraka na rivu da bi gradu dali života i sadržaja. Predugo je i trajalo s obzirom da se godinama crpila priča koja je pokrenuta Adventilacijom, a da se u međuvremenu nije nadograđivala i prilagođavala trendovima.

Ne tako davne 2012. stvoren je đir koji je ove godine i službeno završen. U želji da se osjeti božićni duh Splićanima nije bilo teško potegnuti ni do Zagreba kako bi se proveli jer tu zabavu nisu imali kod kuće.

I dok se drugi gradovi prilagođavaju trendovima, u Splitu je stihija jedini trend. Tako nam se stihijski dogodio turizam, tako nam se stihijski razvija grad, a stihijski i prebacujemo kolodvore i donosimo prometna rješenja. Jedino smo stihiji dosljedni i vjerni, čak i kad nam se ona redovito poput bumeranga obije o glavu. Nadam se da će gradonačelnik i gradska vlast napraviti analizu gdje su pogriješili i dobro se pripremiti za iduću sezonu.

Split treba biti svjetska destinacija koju će gosti odlučiti posjetiti i van ljetnog perioda, a nama se događa da nismo u stanju zadržati ni naše sugrađane. Razmislite dobro ili prepustite organizaciju nekom tko će znati iskoristit naše potencijale. Dovedite nekog svjetskog DJ-a, organizirajte party, poboljšajte gastro ponudu, dovedite svjetski poznate izvođače… Možda organizacija koncerta Simple Mindsa pomogne!?” napisao je Matijević.

Zanimljivo, Matijević ima hashtag “Pogledajte Perivoj”. Time je valjda želio skrenuti pažnju na božićni program koji je organiziran u ovom splitskom restoranu privatnom inicijativom, a koji je bio znatno popularniji među Splićanima.