Početna Hrvatska ADIO, ŠPIRO Doznali smo kako je i zašto odstrijeljen omiljeni splitski vepar...

ADIO, ŠPIRO Doznali smo kako je i zašto odstrijeljen omiljeni splitski vepar s Marjana

Priča o marjanskom vepru tužno skončana

248
UDIO

Splićane i sve ljubitelje životinja rastužila je današnja vijest da je ustrijeljen marjanski vepar Širo. Širo je gotovo 2 godine obitavao na Marjanu te nije izazvao niti jedan incident u susretima s ljudima.

Ravnatelj Park šuma Marjan Damir Grubšić za vrijeme našeg upita nije bio upoznat da je na Marjanu nedavno ustrijeljen “Špiro”.

– Na Marjanu se postupa po programu zaštite divljači. Za to je na Marjanu zadužena tvrtka Lovtur d.o.o.

Na snazi je naredba nadležnog Ministarstva koja je izdana 20. prosinca 2018. i prema kojoj smo dužni postupiti. Radi se o planu i programu mjera koja obuhvaća naredbu o uklanjanju svih divljih svinja s nelovnih područja, u što spada i Park šuma Marjan. Zbog pojave afričke svinjske gripe zabranjeno ih je premještati žive životinje pa je opća naredba da ih se mora ukloniti.

Park šuma Marjan ima ugovor s tvrtkom Lovtur iz Solina koja je dalje postupila po programu.

– Javite se Lovturu, nema razloga da Vam ne kažu što se točno dogodilo – uputio nas je ravnatelj i mi smo odmah nazvali solinske lovce.

“Neškodljivo uklonjen”

– Sukladno naredbi Ministarstva od 20.12., od kada se sve divlje svinje moraju odstrijeliti s područja nelovnih površina zbog pojave afričke svinjske kuge, prestali smo s hvatanjem i premještanjem životinje jer je to naredbom strogo zabranjeno. Sukladno naredbi, 8. siječnja vepra smo odstrijelili. Neškodljivo smo ga uklonili tako da smo iskopali rupu u koju smo ga smjestili, definficirali teren, ogradili ga i poduzeli sve potrebne mjere – kazao nam je Mladen Balić, direktor solinske tvrtke Lovtur.

Tako je priča o marjanskom vepru tužno završena.

IZVOR:dalmacijadanas.hr