Početna Hrvatska Vrijeme danas: Toplije, južina, kiša većinom na Jadranu i uz njega

Vrijeme danas: Toplije, južina, kiša većinom na Jadranu i uz njega

U petak ujutro će još ponegdje biti "minusa" i poledice, u gorskoj Hrvatskoj i višim dijelovima Zagore vjerojatno i snijega, ali tijekom dana slijedi zamjetno zatopljenje, uz sve jači južni i jugostočni vjetar, na moru jugo. Južinu će na Jadranu i područjima uz njega pratiti i česta kiša, ponegdje i izraženiji pljuskovi s grmljavinom, dok će u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj biti većinom suho ili uz samo gdjekoju kap.

438
UDIO

Tijekom vikenda će kiše biti gotovo diljem Hrvatske, pri čemu u subotu više u južnijim i zapadnijim krajevima, a u nedjelju uglavnom na istoku, te posebice jugu Hrvatske, gdje je velika vjerojatnost obilne kiše. Potkraj nedjelje ponovno hladnije pa će u gorju vjerojatno ponovno padati snijeg, kojeg već u noći na ponedjeljak može biti i ponegdje na sjevernom Jadranu, posebice podno Velebita, gdje će zapuhati jaka i olujnu bura, pa i s orkanskim udarima…

Jugo će, uz valovito i jače valovito more, stvarati probleme i u Dalmaciji. Uz kišu, lokalno i u obliku pljuskova, može i zagrmjeti. Najniža temperatura u unutrašnjosti još će biti oko 2 °C, a dnevna posvuda između 11 i 14 °C.

Zatoplit će i na jugu Hrvatske, gdje će također biti kišovito i vjetrovito, pri čemu jugo i visoki valovi mogu plaviti neke rive. Kraća sunčana razdoblja moguća su uglavnom na otocima.”

Vikend – južina, kiša i toplina, pa opet hladnije i bura

Za vikend se na kopnu nastavlja južina, pa će temperatura ponegdje porasti i na oko 15 °C. Kiša će u subotu biti češća u zapadnijim, a u nedjelju u istočnijim krajevima. U gorju i unutrašnjosti Dalmaciji bit će obilne oborine, te u subotu jakog, pa i olujnog jugoistočnjaka. Od ponedjeljka ponovno hladnije uz sjeveroistočnjak i snijeg, najprije u gorju, zatim vjerojatno i u nekim nizinama.

Na Jadranu početkom novoga tjedna opet bura, često jaka, na sjevernom dijelu i olujna, s kojom će snježnih pahulja biti i ponegdje uz more. No, za vikend potpuno suprotna vremenska slika – jako i vrlo jako jugo stvarat će problemu u pomorskom prometu, dok će visoki valovi poplaviti poneke rive. Bit će i obilne kiše, u subotu na sjeveru, a u nedjelju na jugu. Lokalno su mogući i izraženiji pljuskovi praćeni grmljavinom.”, prognoza je HRT-a.