Početna Hrvatska Mislite da je stiglo proljeće? Već ovaj tjedan prava zima s olujnom...

Mislite da je stiglo proljeće? Već ovaj tjedan prava zima s olujnom burom i minusima čak i uz obalu!

Toplo i tiho vrijeme potrajat će do petka, a onda slijedi promjena...

762
UDIO

Stabilno vrijeme u našem dijelu Europe se ustalilo. Za to je zaslužna snažna anticiklona, odnosno polje visokog tlaka zraka koje se niz dana održava nad našim dijelom Sredozemlja. Najbolji indikator višednevne zimske anticiklone je izražena temperaturna inverzija, sumaglica i magla na Jadranu. Tako će vrijeme potrajati do petka, a onda slijedi promjena.

Danas će biti pretežno sunčano uz sumaglicu, a nad otvorenim morem uz maglu i niske oblake. Vjetar će biti slab, tek ponegdje na otvorenom umjeren sjeverozapadnjak u popodnevnim satima. Navečer tiho. Danju će biti toplo, u većini područja iznad 10 stupnjeva, a na vanjskim otocima i iznad 15. U nekim dijelovima Zagore gdje će se magla zadržati cijelog dana temperature neće prelaziti 5 stupnjeva.

Vrlo slično vrijeme kao srijedu prevladavat će tijekom četvrtka. Ponegdje će biti magle, osobito ujutro. Temperature bez promjene ili neznatno više.

U petak djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. U drugom dijelu dana uglavnom u planinama može biti pokoje kišne kapi, a navečer na Dinari i Kamešnici moguće je malo snijega kojeg vjetar može donosi ponegdje u niže predjele Zagore. Ujutro još tiho, ali će sredinom dana zapuhati umjerena do jaka bura i tramontana koja će prema kraju dana jačati. Navečer su podno planina mogući orkanski udari preko 120 km/h. Danju toplo, većinom od 13 do čak 19 stupnjeva, navečer osjetno zahlađenje.

Subota će biti pravi zimski dan. Usprkos pretežno sunčanom ili vedrom vremenu bit će hladno s jakom burom i tramontanom koja će imati olujne, ponegdje i orkanske udare. Od jutra hladno, najviše dnevne temperature od 1 u Zagori do 7°C ponegdje na jugu Dalmacije. Zbog vjetra osjet hladnoće bit će izražen. Navečer posvuda u Zagori mraz, a slab mraz moguć je ponegdje i uz obalu.

U nedjelju i dalje pretežno sunčano i hladno. Ujutro mraz diljem Zagor, moguć je ponegdje uz obalu. Vjetar će malo oslabiti u odnosu na subotu, ali su i dalje mogući vrlo jaki udari. Najviše dnevne temperature većinom od 4 do 10°C.

IZVOR:dalmacijadanas.hr