Početna Hrvatska Hrvatska na udaru olujne i orkanske bure, na snazi je i crveni...

Hrvatska na udaru olujne i orkanske bure, na snazi je i crveni alarm

Nagla promjena kao uvod za subotu očekuje se već od danas popodne

202
UDIO

Državni hidrometeorološki zavod je izdao najveću razinu upozorenja za Split i Dalmaciju za sutra zbog bure. Crvenom bojom su označene tako splitska regija i cijela Dalmacija. Za Split i širu okolicu očekuju se udari bure i 130 km/h, s prosječnom brzinom od 90 km/h. Nagla promjena kao uvod za subotu očekuje se već od danas popodne.

– Poduzmite mjere za samozaštitu. Postoji rizik za osobnu sigurnost zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Očekuju se rasprostranjena oštećenja konstrukcija, prekid prometa i prekid opskrbe energijom – upozoravaju.

Za cijelu Dalmaciju napominju da je vrijeme vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima.

– Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu – savjet je iz DHMZ-a.

Prognoziraju i da će minimalna temperatura ići i preko tri stupnja ispod ništice te da su mogući su zdravstveni rizici kod osjetljive populacije, ponajprije kod starijih, male djece i beskućnika.