Početna Kaštela Ministar Oleg Butković obišao radove na dogradnji Zračne luke

Ministar Oleg Butković obišao radove na dogradnji Zračne luke

697
UDIO

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković posjetio je Kaštela i obišao radove na rekonstrukciji i dogradnji putničkog terminala Zračne luke na Resniku – projekta vrijednog 450 milijuna kuna koji je od strateške važnosti za ovo područje čija će realizacija omogućiti usklađenje kapaciteta putničkog terminala sa očekivanom prometnom potražnjom.

Ministar je, u društvu župana Blaženka Bobana te gradonačelnika Kaštela Denisa Ivanovića i splitskog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare i njihovih suradnika, prošao put od novog parkinga i autobusnog terminala, preko pješačkog mosta do nove zgrade te zaključio da radovi teku prema planu.

Projekt uključuje dogradnju putničkog terminala površine 35.000 četvornih metara, izgradnju pješačkog mosta dužine 120 metara, autobusnog terminala za 50 autobusa i parkirališta za 900 vozila, kao i rekonstrukciju postojećeg terminala.

– Ovim što smo vidjeli smo impresionirani te treba pohvaliti sve sudionike u projektu, od vodstva Zračne luke, preko  projektanta i izvođača radova do nadzora. U ovoj se godini u splitskoj zračnoj luci očekuje porast prometa za oko sedam posto u odnosu na lanjski, ali sve naše ostale zračne luke u Zagrebu, Dubrovniku, Rijeci, Puli, Zadru i Osijeku bilježe porast prometa, što je dobro za hrvatski turizam i gospodarstvo – kazao je ministar te napomenuo kako se zračna luka u Zagrebu gradila s financijama prema koncesijskom modelu, dubrovačka zračna luka iz europskih sredstava, dok se zračna luka u Kaštelima gradi najvećim dijelom iz vlastitih kreditnih sredstava.

Posebno važnim je ocijenio i projekt željezničkog povezivanja splitske zračne i trajektne luke, za koji HŽ Infrastruktura izrađuje dokumentaciju.

– Postoje europska sredstva za takve i slične projekte i takvu priliku moramo iskoristiti – istaknuo je ministar Butković koji očekuje da bi radovi na projektu željezničkog povezivanja splitske zračne i trajektne luke mogli početi 2021. godine.

Direktor Zračne luke Lukša Novak istaknuo je kako bi putnički promet trebao prijeći u novi terminal u lipnju, a u rujnu će se započeti s rekonstrukcijom stare zgrade.

– Što se tiče financiranja ovog projekta radi se o vlastitim sredstvima Zračne luke, no moram napomenuti  da su se suvlasnici, a to je država i gradovi Kaštela, Split te Trogir, kao i Splitsko – dalmatinska županija, odrekli dobiti u proteklim godinama, a nadam se i u narednim, kako bi se ovaj projekt realizirao. Tako da ne možemo kazati da se radi samo o našim sredstvima jer bez podrške vlasnika ne bi došlo do jednog ovakvog projekta – kazao je Novak.

Realizacija projekta rekonstrukcije i dogradnje Zračne luke Split omogućit će usklađenje kapaciteta putničkog terminala s očekivanim rastom broja putnika, podizanje opće razine sigurnosti i kvalitete usluge u zračnoj luci te zadovoljenje EU standarda (schengenski kriteriji) prilikom prelaska međunarodnog graničnog prijelaza u Zračnoj luci Split.