Početna Kaštela Predstavljen program 3. Kreativnog proljeća

Predstavljen program 3. Kreativnog proljeća

117
UDIO

U hotelu Štacija u Kaštelima predstavljen je program 3. Kreativnog proljeća i novoosnovani Klaster za održivi razvoj (Klaster Zora). JU RERA SD, Grad Kaštela i Turistička zajednica grada Kaštela zajedno s partnerima već treću godinu osmišljavaju i provode projekt Kreativno proljeće u kreativnoj ulici, Ulici Kaštelanskog crljenka.

Kreativno proljeće 2019. je inovativan projekt za predsezonu koji gostima i domaćima nudi „otkrivanje Kaštela” koje počinje 26. travnja i traje sve do 16. lipnja. Sedam kreativnih tjedana, svaki sa zasebnom tematikom, razdijeljeni su u Gastro tjedan, Tjedan cvijeća, Filmski tjedan, Tjedan kreativnih i kulturnih industrija, Tjedan kaštelanski kaštili, Tjedan po kaštelanskim putima i Glazbeni tjedan. Svima će domaćin biti kreativna ulica – Ulica kaštelanskog crljenka.

Posebno je vrijedno istaknuti neka od događanja kao što su: Vinski uvodnik, Svjetsko prvenstvo u pripremanju jela od sipe i boba, Kaštelanski žmuli i pjati (wine and food festival), Slow film festival, Gospodarski forum o ekonomiji doživljaja, Glazbene večeri kod sv. Jeronima, Praznik cvijeća, Lovestock festival, Po kaštelanskim putima, Kaštel mali, kao i mnoštvo radionica na temu turizma posebnih interesa. Festival će biti zaključen posebnim zanimljivim događajem intigantnog naziva Jazz, vino i čokolada. Ove godine u organiziranju programa sudjeluje 15 organizacija i ustanova koje priređuju više od 60 programa.

Zamjenica gradonačelnika Jadranka Matok Bosančić istaknula je neke od zanimljivosti iz bogate kreativne ponude Kaštelanskog proljeća. Spomenula je svjetsko natjecanje u pripremanju jela od sipe i boba, vinski uvodnik posvećen kaštelanskom crljenku, tradicionalni kaštelanski kolač koji se jede uz prošek, a posebno je naglasila kako će mnogo novih doživljaja za nepce ponuditi “7 jela 7 Kaštela”.

– Osnivanje klastera koji objedinjuje pitanje turizma, autohtone hrane i kreativnih industrija veliki je dobitak za Kaštela. Kad tome pridodamo i Kreativno proljeće kao manifestaciju koja našu predsezonsku turističku ponudu čini znatno atraktivnijom, uvjerena sam kako Kaštela rade još jedan iskorak ka atraktivnoj destinaciji doživljaja – kazala je direktorica TZ Nada Maršić.

Posebna tema obraćanja medijima bila je osnivanje i budući rad klastera Zora. Srećko Radnić, predsjednik klastera Zora istaknuo je:

– Zahvaljujući aktivnostima provedenim u sklopu projekta BACAR kroz koji smo  učili i razmjenjivali iskustva, osvijestili smo potrebu za zajedničkim djelovanjem. Ustanovili smo Klaster za održivi razvoj (Klaster ZORA) sa članicama koje predstavljaju civilni, javni i poduzetnički sektor. Radi se o svjetskom trendu gdje zajedno i udruženo djeluju dionici iz turizma, kreativnih i kulturnih industrija, te lokalni proizvođaći hrane. Interes i želja svih članica je preobraziti svoje sredine i ukupno gospodarsko djelovanje u njima. Članice Klastera su: Poljoprivredna škola Braća Radić, Udruga maslinara Mastrinka, KUD Ante Zaninović, Agencija Eridan, Libor d.o.o., Portal Grada Kaštela i Udruga sv.Jeronim.