Početna Hrvatska Na ceste stigle nove kamere, a neće kontrolirati samo brzinu

Na ceste stigle nove kamere, a neće kontrolirati samo brzinu

355
UDIO

Kamere mogu pokriti šest prometnih traka i 32 vozila u snopu istodobno, i to u oba smjera

Počelo je postavljanje novih 59 kamera za nadzor brzine na 122 lokacije u Hrvatskoj, a riječ je o najmodernijim kamerama takve vrste.

“Kamere proizvodi švedsko-nizozemska korporacija Sensys Gatso, a ova generacija uređaja razvijena je prije nešto više od dvije godine. Kamere mogu pokriti šest prometnih traka i 32 vozila u snopu istodobno, i to u oba smjera. Senzor je specijalno razvijen za kontrolu prometa, snima četiri slike u sekundi u visokoj rezoluciji, 20 megapiksela. Automatski čita tablice i putem mobilne mreže fotografije se u realnom vremenu šalju u policiji. Aplikacija također automatski ‘povuče’ podatke o vlasniku vozila i generira obavijest o prekršaju”, pojasnio je za Podravski.hr Davor Pilić iz zagrebačke tvrtke Meditronik, koja je dobila posao postavljanja kamera za MUP.

Radarski snop aktivan je 24 sata dnevno, a vozila počinje „loviti“ na stotinjak metara udaljenosti. Fotografiju snima na otprilike 35 metara udaljenosti te je to trenutak u kojemu se presuđuje radi li se o prekoračenju brzine ili ne. Na fotografijama se bez problema razaznaje jesu li vozač i suvozač vezani, a također će se vidjeti ako vozač koristi mobitel na nedopušten način i sve će se to sankcionirati. Snima se vozača u prekršaju bez obzira na to u kojem se smjeru kretao.