Početna Kaštela Švedski par se doselio u Kaštel Sućurac: “To je najbolja odluka ikad”

Švedski par se doselio u Kaštel Sućurac: “To je najbolja odluka ikad”

445
UDIO

NAJTIRAŽNIJI švedski dnevni list Aftonbladet donosi zanimljivu priču o dvoje mlađih švedskih umirovljenika, koji su u vrijeme intenzivnog iseljavanja Hrvata, među ostalim i u Skandinaviju, europski sjever odlučili zamijeniti kaštelanskim zaljevom. I vrlo su zadovoljni svojom odlukom. Prije šest godina, danas 68-godišnja Gunilla Fyrsjö i 67-godišnji Thomas Öhman iz grada Skellefteåa kupili su kuću u Kaštel Sućurcu i hladni sjever Europe zamijenili Mediteranom.

“Selidba u Hrvatsku bila je nešto najbolje što smo učinili. U Švedskoj se radi, potom se ruča, pa bulji u televizor i na kraju ide na spavanje. Ne zanima nas takav ritam, želimo uživati u životu”, govore švedski supružnici za Aftonbladet.

Oboje su radili u Švedskoj, voljeli su putovati i živjeli su jednostavno kako bi si mogli priuštiti česta putovanja na sunčane destinacije. Umjesto Volva, kako bi se očekivalo od Šveđana, vozili su staru Ladu. Kad se njihov sin osamostalio, rodila se ideja da se presele u toplije krajeve. Napravili su računicu, odlučili otići u prijevremene mirovine (tada su imali 62 i 61 godinu) i krenuli u avanturu.

“Umjesto da radimo do zadnjeg dana, odlučili smo živjeti malo jednostavnije i uživati u slobodi. U Hrvatskoj su troškovi života mnogo manji nego u Švedskoj. Imamo dovoljno novca da živimo baš kako želimo. Kao strani umirovljenici, ovdje plaćamo samo 25 posto poreza. Dakle, sve u svemu, ovdje živimo nevjerojatno jeftino”, kaže Thomas.

Ne troše više od 500 eura?

Švedski par tvrdi da njihovi fiksni životni troškovi u Kaštel Sućurcu ne prelaze 500 eura. U to su uključene sve režije, pristup internetu, održavanje dvaju automobila, najam garaže i veza za brod. Njihovi prijatelji i radni kolege, Gunillini iz porezne uprave i Thomasovi iz talionice u Skellefteåu, bili su šokirani njihovom odlukom, piše Aftonbladet, ali nakon nekoliko mjeseci shvatili su da mladi umirovljenički par misli ozbiljno.

“Došli smo u Hrvatsku sa šest kartonskih kutija, dvije putne torbe s odjećom i jednim autom. Bilo je pravo oslobođenje riješiti se svih tih stvari koje smo imali u Švedskoj. Sve što nam je trebalo za kuću u Kaštel Sućurcu, kupili smo ovdje. A s obzirom na to da puno vremena provodimo izvan kuće, stvari i predmeti nam zaista nisu tako važni”, objašnjava Gunilla.

Švedski par oduševljen je dobrodošlicom lokalnog stanovništva. Tvrde da se bez problema snalaze komunicirajući samo na engleskom te da su Dalmatinci vrlo znatiželjni i gostoljubivi. Stekli su i neke hrvatske prijatelje, koji su ih poučili kupnji hrane na tržnicama i pripremanju hrvatskih specijaliteta. Brzo su usvojili i domaće navike ispijanja kave u kafićima, što im nije bilo posebno teško s obzirom na to da su Šveđani drugi najveći konzumenti kave u Europi.

IZVOR: index.hr