Početna Hrvatska Poslodavci očajni: “Nema dovoljno zaposlenika, sezona je ugrožena”

Poslodavci očajni: “Nema dovoljno zaposlenika, sezona je ugrožena”

238
UDIO

Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska udruga turizma apelira na Vladu da što hitnije poveća kvotu za zapošljavanje stranaca u turizmu iz razloga jer nema radnika te je, kako navode, sezona ugrožena.

“Lokalnih zaposlenika nema”

– Uoči početka glavne turističke sezone situacija s radnom snage je kritična te je ugroženo otvaranje pojedinih turističkih kapaciteta kao i restorana i kafića. Lokalnih zaposlenika nema, a kvote za uvoz stranih radnika su se potrošile i potrebna je hitna reakcija Ministarstva rada i mirovinskog sustava i Vlade. – navode.

Tvrde kako tjednima apeliraju na Vladu da se pomogne turističkom sektoru u rješavanju ovog velikog problema.

– Resorni ministar i Vlada potpuno su se oglušili što je izazvalo šok u cijelom sektoru jer je riječ o tehničkim izmjenama koje ne iziskuju nikakva dodatna proračunska ulaganja nego samo dobru volju administracije da razumije potrebe gospodarstva. – kažu.

Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska udruga turizma su u jesen 2018. pozdravile pravovremeno donošenje odluke o kvotama i njihovo povećanje, ističući kako je važno pravovremeno se pripremiti za turističku 2019., no upozorili su kako je uvoz stranih radnika samo kratkoročno rješavanje problema nedostatka radne snage te su isto tako isticali kako je provođenje te mjere nužno smanjiti administrativne prepreke kako bi ona bila učinkovita.

Kvote su se potrošile

– Nažalost, sada kada se sezona borbe za svakog gosta zahuktava, suočavamo se s dva ključna problema: kvote su se potrošile, što znači da nema tko raditi bez obzira što su radnici iz inozemstva već stigli u Hrvatsku i s druge strane, jasno je kako sustav zapošljavanja stranaca i administrativno provođenje korištenja kvota nisu učinkoviti, a za obradu zahtjeva čeka se više tjedana.

Turističkom sektoru nedostaje radne snage i ukoliko bi bilo moguće uvijek je na prvom mjestu zapošljavanje lokalnih-domaćih radnika, ali ne postoji raspoloživost i interes te se sada nalaze u škarama manjka radne snage i nemogućnosti uvoza radnika zbog nezaposlenih osoba koje ne žele raditi u turizmu. – rekli su

Dodali su kako je najveći gubnik zapravo država jer turizam čini 20% BDP-a i hrvatko gospodarstvo ovisi o turističkoj sezoni.