Početna Dalmacija Na Marjanu će nestati 70 posto bora, ruše se suhozidi, a Banovina...

Na Marjanu će nestati 70 posto bora, ruše se suhozidi, a Banovina šuti

338
UDIO

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća ili točnije na njenom prvom dijelu gradski vijećnici nisu stigli poslušati Izvješće o tijeku sanacije Marjanske šume.

Ova točka ne dnevni red će doći tek sredinom srpnja, ali za vijećnike potpuno nevažno, jer će moći samo poslušati zadužene za sanaciju, ali ne i komentirati napravljeno. A da ovaj projekt ne ide onako kako je planirano, ali i kako je prezentirano građanima “pjevaju već i ptice s grana”.

Međutim u Banovini se sve prebacuje na Povjerenstvo, koje s javnošću nešto previše ne komunicira, kao ni izvođači sanacije, a što se tiče Javne ustanove na to smo već navikli.

Jedini koji upozoravaju je inicijativa Naš Marjan koji sad već najavljuju i mogućnost novih prosvjeda i izlaska iz Povjerenstva, jer poručuju ne znaju više što napraviti.

“Nismo skloni optuživati izvođača radova bez dokaza, a niti koordinatora bez argumenata. Istodobno kontinuirano vršimo pritisak na gradonačelnika i koordinatora s pitanjem zašto se ne odvozi sav posječeni materijal, zašto se ne koriste svi raspoloživi resursi i zašto nemamo informacije o kretanju potkornjaka od strane stručnjaka. Sljedeći tjedan je Povjerenstvo i ako konačno ne dobijemo odgovore koje postavljamo već neko vrijeme i ako se ne odradi drugi krug doznake s jasnim informacijama kada će novo zaražena stabla biti izvađena, izaći ćemo iz Povjerenstva i pozvati vas na prosvjede s novim ciljevima”, poručuju iz inicijative.

A ova najava nikoga ne bi trebala iznenaditi posebno u svijetlu nedavnih događaja gdje se doznaje da se osim što Marjan svakim danom sve više postaje livada nestaju ni suhozidi koji su na ovom mjestu izdržali više stotina godina, ali sanaciju nisu preživjeli.

Tako je ravnatelj JU Park šuma Marjan, Damir Grubšić, još proteklog tjedna načelniku Stožera civilne zaštite Grada Splita, Ninu Veli, županijskoj pročelnici Mariji Vuković i šefu splitskih konzervatora Radoslavu Bužančiću, uputio Izvješće o oštećenim suhozidima u Park šumi Marjan. Ravnatelj u izvješću navodi da je razrušeno 375,74 kubika suhozida i da se šteta procjenjuje na 338.166,00 kn. Izvještaj o suhozidima koje je, kako navode, oštetio izvođač radova firma Matima project, a navode da su u redovnom obilasku terena uočili da su oštećeni suhozidi tijekom radova na sječi stabala i suzbijanja potkornjaka unutar zaštićenog područja Park-šume Marjan.

Ističu kako navedenu procijenjenu štetu izvođač treba sanirati prije završetka radova i primopredaje istih, a kako bi se oštećeni suhozidi vratili u prvobitno zatečeno stanje prije početka radova sanacije. Priložili su tablicu s podacima pojedinog oštećenja te za kraj napomenuli i da šteta nije konačna. Ravnatelj Javne ustanove za upravljanje park šumom Damir Grubšić, dodajmo, potpisuje ovaj dramatični apel.

Vijećnik stranke Pametno Nenad Uvodić tijekom aktualnog sata Gradskog vijeća upozorio je kako treba ovom problemu argumentirano pristupiti, te je izvadio podatke iz službenog glasnika grada Splita, s problematikom Park šume Marjan.

“Znači naš gradonačelnik je s tvrtkom izvođačem sklopio ugovor za 5 tisuća metra kubnih drvene građe. Iduća objava u službenom glasniku je na iznos od 10 tisuća kubika. Zanimalo me koliko je drvene građe na Marjanu , pa sam zatražio u službenim dokumentima i našao da alepskog bora u razdobljima od 1970 do 1990 i 2008 ima od 16,5 tisuća do 21 tisuću kubika. Onda vidimo da je omjer onih prvih 15 tisuća kubika i ova srednja vrijednost u nekakvom četrdesetogodišnjem razdoblju 76 posto. Zanima me temeljem kojih argumenata i tko je odlučio da će se od 4 bora tri ukloniti”, rekao je Uvodić, ali i podsjetio da je u operativno-dinamičkom planu u kojem su sudjelovale stručne službe grada je navedeno da će se ukloniti oko 30 posto drvne građe, a po proračunima je to daleko više.

“Top je praktički jedno stablo od ranije će ostati tri će se ukloniti, a sada se potpisuje ugovor za dodatnih 10 tisuća stabala za koje nitko ne zna tko je dao uputu. Za sve ovo je do sada grad Split potrošio pet milijuna i 200 tisuća kuna, a za sve se nije tražila suglasnost ovog gradskog vijeća”, poručuje Uvodić i dodaje:

“Pretraživači daljnje službeni glasnik naiđem na zaključak koji me stvarno iznenadio u kojem s navodi da se daje ovlaštenje za nadzor zaposlenicima javne vatrogasne postrojbe. Moje pitanje je jesu li oni kompetentni da vrše nazor i otpremu drvene sječe, jer mislim da bi to trebao raditi ovlašteni nadzor i inženjer šumarstva.”

Uvodić odgovor nije dobio, već ga je dogradonačelnica obavijestila da će dobiti pisani odgovor.
Sanacija na Marjanu interesirala je i SDP-ovog Gorana Kotura koji je upozorio kako problemi sanacije vode prema uništenju šume na Marjanu.

“Kao problem broj jedan je ilegalna sječa, bez doznaka i to zdravih stabala, a profesor Smodlaka je uputio na to da postoje i lažne doznake. Imamo takozvanu stablovnu metodu koja koridorima žičare doslovno mete autohtonu vegetaciju ispod, a i imamo pogrešno postavljene feromonske klopke. Zato u njim prema izvješćima nema potkornjaka”, rekao je Kotur kojeg je zanimalo koliko je stabala doznačeno, a za koliko je izdana popratnica, te jesu li u Banovini svjesni što se događa i radi li se išta da se to spriječi.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara odgovara kako je svjestan što se događa za razliku od nekih koji su bili predsjednici uprave u ranijem razdoblju.

“Da se radio posao kako treba onda mi danas ne bi imali ovakvu situaciju kakvu imamo”, rekao je gradonačelnik, a odgovor je prepustio izvješću koji je uvrstio na Dnevni red, ali ga vijećnici nisu čuli. Sanacija je prema najavama bila gotova, ali očito je kako će se produžiti na neodređeno vrijeme, a nama samo preostaje vjerovati kako će Marjan i dalje ostati šuma, a ne samo park.

Kotur gradonačelniku nije odgovorio tijekom sjednice, ali jeste priopćenjem koji donosimo u cijelosti.

“Sada je još jasnije zbog čega je Informacija o učinjenom po zaključku Gradskoga vijeća u povodu tematske rasprave o suzbijanju potkornjaka u Park šumi Marjan stavljena među zadnje točke dnevnog reda jučerašnje sjednice Gradskog vijeća, tako da će se na tu temu raspravljati tek na nastavku sjednice u srpnju. Naime, nakon brojnih i velikih grešaka doznali smo i da je izvođač radova oštetio gotovo 400 metara kubnih suhozida. Na žalost, to nije sve jer oštećenja suhozida ima još. Osim toga, na Marjanu su se sjekla zdrava stabla bez doznake ili s lažnom doznakom. Gradonačelnik Andro Krstulović Opara nije jučer na sjednici Gradskog vijeća odgovorio na pitanje koliko je stabala doznačeno i koliko je izdano popratnica. Feromonske klopke su pogrešno postavljane. Posječena zaražena drvna masa se nije odvozila ni približno odgovarajućom dinamikom. Stablovna metoda korištena kod sanacije uzrokovala je uništenje autohtone vegetacije i pored toga još i eroziju tla. Tek će se vidjeti posljedice ovakvog postavljanja koridora za žičaru kad zapuše jača bura. Na žalost, šuma na Marjanu se uništava intenzivno i temeljito, i to s dugoročnim teškim posljedicama. Ostaje tek za vidjeti li razlog ovakvog katastrofalno lošeg postupanja puko neznanje i inertnost ili još nešto puno gore. U svakom slučaju gradonačelnik Andro Krstulović Opara i njegov tim s pravom mogu ponijeti neslavnu titulu Terminatora Marjana.”

Sanacija je prema najavama bila gotova, ali očito je kako će se produžiti na neodređeno vrijeme, a nama samo preostaje vjerovati kako će Marjan i dalje ostati šuma, a ne samo park.