Početna Hrvatska Do sada nezabilježeno vrijeme – ‘Ovo je povijesno jaki ‘gornji greben’, atmosfera...

Do sada nezabilježeno vrijeme – ‘Ovo je povijesno jaki ‘gornji greben’, atmosfera je sada drugačija’

309
UDIO

‘Nikad dosad nije zabilježen sličan sustav visokog tlaka u Europi. Sada je atmosfera drugačija’, objasnio je meteorolog Eric Holthaus

Jučer su diljem Europe oboreni rekordi za lipanj. U Češkoj je izmjereno 38,9 stupnjeva, u Njemačkoj 38,6, u Poljskoj 38,2 te 43,5 stupnjeva na jugu Francuske. Vrućina je uzela je danas i jedan mladi život – u Španjolskoj je umro mladić star 17 godina, dok u Kataloniji bjesne šumski požari.

Meteo France upozorio je da bi temperature mogle premašiti 45 stupnjeva Celzijevih, što još nikada nije izmjereno u kontinentalnoj Francuskoj. U Hrvatskoj je DHMZ oglasio meteoalarm crvene boje, što znači vrlo veliku opasnost od vrućine.

Europa pod povijesno jakim gornjim grebenom

Naime, rekordne temperature izazvao je dosad neviđeni vremenski sustav visokog tlaka u atmosferi nad Europom, objašnjavaju meteorolozi.

Ovo nisu normalni uvjeti

Gornji greben može se zamisliti kao kišobran visokog tlaka veličine kontinenta, a baš se ovih dana takav kišobran rastvorio nad Europom, prenosi tportal. U normalnim uvjetima topli zrak koji sa sobom nose vjetrovi iz Sahare i Mediterana uzdigao bi se u gornju atmosferu i ohladio prije nego što se vrati na površinu, no u ovom slučaju zrak u sustavu visokog tlaka je gust i potiskuje manje gusti zrak, spriječavajući uobičajeno miješanje.

Bez tog kruženja zrak na tlu postaje sve topliji, a to dovodi do porasta temperature i toplinskog vala.

Prikaži sliku na TwitteruPrikaži sliku na Twitteru

Mika Rantanen@mikarantane

The airmass (at 850 hPa) in France may be > 30°C this week.

To get perspective how anomalous it is, here’s ERA5 T850 maximum for any month and for June. Clearly an all-time record (at least for 41 years), and totally unheard of for June.

Atmosfera je drugačija

“Nikad dosad nije zabilježen sličan sustav visokog tlaka u Europi. Sada je atmosfera drugačija”, objasnio je meteorolog Eric Holthaus.

Veza između ovog toplinskog vala i globalnog zatopljenja još nije potvrđena, iako je izvještaj američkih akademika iz 2016. povezao ekstremnu toplinu općenito s klimatskim promjenama. Razlog je tak što staklenički plinovi koji ulaze u atmosferu zadržavaju više topline na planetu, uzrokujući porast temperature Zemljine površine.

Jedna studija pokazala je da su se zbog klimatskih promjena šanse za ponavljanje toplinskog vala iz 2003. udvostručile. Francuski meteorolozi kažu da se broj toplinskih valova u njihovoj zemlji udvostručio u posljednje 34 godine i očekuju se da će se još jednom udvostručiti do 2050., prenosi tportal.

Climate Signals@ClimateSignals

scientist Stefan @rahmstorf: “I do not feel any satisfaction because of the predictions of climate science coming true. Rather, I feel increasingly worried for my two children’s future.” https://buff.ly/2J8Iruc  via @mashable

Zabrinjavajuć trend

“Toplinski rekordi širom svijeta sada se bilježe pet puta češće nego u doba stabilne klime”, kaže Stefan Rahmstorf s Instituta za istraživanja utjecaja klime u Potsdamu.

To je zabrinjavajuće jer intenzivna vrućina može dovesti do porasta temperature ljudskog tijela na više od 40 stupnjeva u tek 15 minuta, što može dovesti do oštećenja mozga i drugih vitalnih organa.