Početna Kaštela Muzej grada Kaštela :”DIONIZIJSKI PLES  – JEDAN  SLIKAR, JEDAN KIPAR” 

Muzej grada Kaštela :”DIONIZIJSKI PLES  – JEDAN  SLIKAR, JEDAN KIPAR” 

389
UDIO

“DIONIZIJSKI PLES  – JEDAN  SLIKAR, JEDAN KIPAR”  IZLOŽBA BORISA BUĆANA I PETRA DOLIĆA iz Zbirke Dagmar Meneghello

Kaštel  Vitturi,  Muzej grada Kaštela

U četvrtak, 11. 7. u 21 sat

Poštovani,

velika nam je čast i zadovoljstvo pozvati Vas na otvorenje izložbe akademika,  dobitnika brojnih domaćih i inozemnih priznanja  Borisa Bućana i jednoga od  najznačajnijih hrvatskih kipara srednje generacije, također mnogo puta nagrađivanog, Petra Dolića.

O IZLOŽBI:

Dragocjen   doprinos ukupnom hrvatskom nacionalnom umjetničkom i baštinskom  korpusu  svakako je Zbirka Dagmar Meneghello sa oko 5000 djela koju je Dagmar Meneghello počela stvarati  od 1967. godine.  Brojna su i tematski raznolika djela  Borisa Bućana i Petra Dolića  u palmižanskoj Zbirci.   Priredili smo zajedničku izložbu, u bajkovitom ambijentu kaštela Vitturi,  ovih dvaju rasnih  umjetnika, Mediteranaca po vokaciji. Naziv izložbe “Dionizijski ples: jedan slikar – jedan kipar” sintagma je koju je “skovala” gospođa Meneghello a koja sažima prirodu djela obaju umjetnika, i to u onom najjednostavnijem poimanju božanstva Dioniza (Bakha), u smislu  zanosa i nesputanosti.  Toj atmosferi neposrednosti, ujedno i izvoru umjetničke inspiracije, osim prirodnih zatečenosti otoka, pridonosi raskošna flora na otočkom  imanju  koju obitelj Meneghello obnavlja i njeguje. Veliki broj radova na izložbi  inspiriran je otočkim  motivima,  a mnoga su nastala na Palmižani.

Izuzetno naglašene individualnosti i kritičkog promišljanja umjetničkog i umjetnosti Boris Bućan određenim konceptom kao temom i postupcima dovodi u pitanje kriterije i postulate umjetničke discipline i metijera.  Bućanovi radovi transformiraju stvarnost (obične slike realiteta) u vizualnu semiotiku apostrofirajući plošnost  kao normu  svog slikarskog jezika.  Osim semiotičkih značenja, oni istodobno nude  ludičku zaigranost i humor propitujući  „perspektivu  smisla“.    Životni prizori  transformirani umjetničkim imaginacijama, slični su kod obojice umjetnika po minimalizmu i lapidarnom, iskonskom izričaju . Svojom stvaralačkom imaginacijom, vještinom i znanjem Petar Dolić stvara oblike  koji pulsiraju životom iz same jezgre kiparskog materijala. Po svojoj kiparskoj prirodi Dolić je usidren u volumenu; sabitosti forme, jednostavnosti, a grubost obrade  postupno biva  zamijenjena misaonim tragovima alata koji odaju “ugođenost” majstora i materijala, pa sve do oblih, transparentnih  volumena i nježnih  vizualno zavodljivih formi koje se mogu beskonačno granati…

Na svečanom otvorenju o umjetnicima  će govoriti uvažena povjesničarka umjetnosti i muzejska savjetnica Margarita  Sveštarov Šimat , autorica niza nadahnutih eseja o slikarskim konceptima  Borisa Bućana tiskanih u katalogu.  Svakome umjetniku tiskan je opsežan  katalog u zajedničkoj nakladi, Muzeja grada Kaštela i Dagmar Meneghello.

Izložba je kulturni sadržaj dostojan i većih urbanih sredina.  Raskošno vizualno iskustvo  u spomeniku kulture,  Kaštelu Vitturi  izgrađenom u moru prije više od 500 godina biti će zasigurno kulturni doživljaj za pamćenje.

Kustosica izložbe je Mirela Vujević Duvnjak, muzejska savjetnica

Veselimo se Vašem dolasku!

Izložba se može razgledati do 2. kolovoza 2019. godine.

Muzej grada Kaštela – Kaštel Lukšić

Ponedjeljak – subota: 09:00 – 20:00

Nedjelja: 09:00 – 13:00