Početna Hrvatska Pozvali inspekcije jer su im taksisti, osobna i dostavna vozila okupirali autobusne...

Pozvali inspekcije jer su im taksisti, osobna i dostavna vozila okupirali autobusne stanice

683
UDIO

Ivan Barišić, voditelj inicijative Poštujte naše stanice, poručuje da su ogorčeni stanjem bezakonja na splitskim prometnicama, a posebno trajnom okupacijom autobusnih stanica od strane nepropisno zaustavljenih i parkiranih osobnih i dostavnih vozila.

– To je postala splitska tradicija i uskoro možemo očekivati i turističke vodiče s grupama kako strancima objašnjavaju taj jedinstveni fenomen, potpuno nepoznat u europskim okvirima. Pošto to izgleda nije bilo dovoljno, od prošle godine dopušteno je i taksijima da staju na stanicama. Ali nije im dopušteno onako kako oni tumače i rade, dopušteno im je zaustavljanje jedino radi iskrcaja i ukrcaja putnika. Dakle nikakvo zaustavljanje do 3 minute! – ističe Barišić i citira članak  47. Zakona o prijevozu u cestovnom prometu koji govori o zaustavljanju taksista na autobusnim stanicama isključivo radi iskrcaja i ukrcaja putnika.

Pojašnjenje su zatražili i od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, a oni su napisali da je jasno da se ne radi o zadržavanju niti stajanju na autobusnim stajalištima već o vremenu potrebnom samo za ukrcaj/iskrcaj putnika.

Barišić dodaje  da Zakon također propisuje da nadzor nad obavljanjem autotaksi prijevoza putnika u unutarnjem cestovnom prometu provodi Ministarstvo, službenici ministarstva nadležnog za unutarnje poslove i ministarstva nadležnog za financije, službenici Carinske uprave te komunalni i/ili prometni redari jedinice lokalne samouprave na čijem području se autotaksi prijevoz obavlja i poziva sve službe u inspekciju.

– Pozivamo inspekciju cestovnog prometa, policiju, poreznu inspekciju, carinu i prometno redarstvo da napokon počnu kontrolirati što taksisti rade po Splitu! A lako će ustanoviti da taksisti vrlo često stoje na autobusnim stanicama parkirani i čekaju tko zna što. U Zagrebu se to redovito kažnjava, pa isto očekujemo i u Splitu. Pozivamo sve mjerodavne službe da osiguraju poštivanje važećih zakona i propisa, normalan rad vozačima javnog gradskog prijevoza, a putnicima njegovo normalno i sigurno korištenje! – pozvali su iz Inicijative.