Početna Kaštela Kiparsko-slikarska kolonija u Kaštelima

Kiparsko-slikarska kolonija u Kaštelima

206
UDIO

Drugu godinu za redom u Kaštelima se održava manifestacija Kiparsko-slikarska kolonija „1500 godina stara kaštelanska maslina – zaštićeni spomenik prirode – Kaštela 2019.“ u organizaciji Grada Kaštela,  TZ Kaštela, Muzeja Kaštela, Bijaća (društva za očuvanje kulturne baštine Kaštela ), udruge Šušur, udruge maslinara Mastrinka i SŠ Braća Radić.

 

Ovim projektom želja organizatora je pridonijeti podizanju svijesti mladih, šire populacije građana te turista o značaju kaštelanskih znamenitosti. S obzirom da je utvrđena starost ovog jedinstvenog primjerka drveta te da je utvrđena njena jedinstvenost i različitost može se smatrati autohtonim, odnosno, izvornim kaštelanskim stablom koje je već dugo simbol maslinarstva i kulture Kaštela, grada u kojem se po prvi puta spominje hrvatsko ime „Ja Trpimir, potpomognut milošću Božjom knez Hrvata…“ Trpimirova darovnica, 4. ožujka 852.

Na izložbenim štandovima posjetitelji su mogli kušati  kušati ulje od 1500 godina stare masline, razgledati nastale radove na prošlogodišnjoj koloniji, razgledati nagrađene radove od 1500 godina stare masline na manifestaciji Noćnjak, autora Nikole Bekavca te kušati čaj od lista 1500 godina stare masline koji nam evo postaje novi brend i suvenir grada Kaštela, a za njegovu preradu bio je zadužen gospodin Jure Vukušić iz Šestanovca, torbice sa ručkama  od grane ove jedinstvene masline, kaštelanske dizajnerice Mirjane Ojdanić, a u ponudi su bili i sladoled sa dodatkom maslinovog ulja te rakija od masline .

Prošle godine hrvatski kipari i slikari Veno Jerković, Duško Aničić, Marko Gugić, Robert Jozić, Frane Šitum, Snježana Mayer, Ina Jerković i Tea Morić Šitum ovdje na prostoru gdje raste 1500 godina stara maslina izrađivali su skulpture od grana ovog jedinstvenog primjera masline u Hrvatskoj koja je spomenikom prirode proglašena 1990. g. – rijetki primjerci drveta. Dok su u isto vrijeme slikari stvarali svoja djela na temu iste. Grane su prema preporuci „Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša Split“ zbog statike i njenog očuvanja odrezane 2012.-2015. godine. Voditelj kolonije je akademski kipar Vene Jerković. Ove godine umjetnici koji sudjeluju su: Robert Budor , Matko Mijić , Zlatko Modrić, Dijana Iva Sesartić, Tihana Karlović, Nikola Faller te Antonia Budano.

Sljedeća tri dana u umjetnici će stvarati svoja djela u Kaštelima na koloniji u vremenu od 10 do 17 sati, a kolonija će biti otvorena za javnost te će se svi moći pobliže upoznati s ovim jedinstvenim primjerkom jednim od najstariji stabala masline u Hrvatskoj koja je očuvana sve do danas i svjedoči o kulturi i poljoprivredi ovog kraja koje je otkrićem kaštelanskog crljenka kao sinonima svjetske poznate sorte vina Zinfandel učinilo grad Kaštela jednim od najpoznatijih vinskih destinacija u svijetu. Gdje je vino i maslina tu je i kultura govorili su stari Grci.

Koloniju je otvorila dogradonačelnica grada Kaštela Jadranka Matok Bosančić te se zahvalila sudionicima i iskazala zadovoljstvo što grad Kaštela uz svoje kulturne znamenitosti posjeduje i ovakvu prirodnu ljepotu jedinstvenu u Hrvatskoj koja privlači pozornost javnosti.

U ime svih umjetnika obratio se voditelj kolonije Veno Jerković te dr. Tatjana Klepo u ime društva Bijaći i udruge maslinara Mastrinka te  iskazala veliko zadovoljstvo što je stara kaštelanska ljepotica nakon prošlogodišnje hladne zime ponovno zasjala u punom sjaju i ponovo ove godine dala plodove.

Kao gosti u zabavnom dijelu programa nastupili su tamburaški zbor Gaj iz Zaprešića te mješoviti pjevački zbor KUD Pojatno koji nastupaju diljem Hrvatske i inozemstva i rade na očuvanju baštine svog kraja. Domjenak za sve sudionike pripremili su učenici i profesori SŠ Braća Radić uz vino kaštelanskog vinara Nevena Vuine.