Početna Svijet Pet stvari koje morate znati o Portugalu, zemlji koju zovu “europska Florida”

Pet stvari koje morate znati o Portugalu, zemlji koju zovu “europska Florida”

248
UDIO

PORTUGAL u nedjelju izlazi na parlamentarne izbore. Agencija AFP navela je tim povodom pet stvari koje je potrebno znati o toj zemlji.

Raj za umirovljenike

Portugal je zadnjih godina privukao tisuće europskih umirovljenika, pretežito Francuze, Britance i Talijane, pa ga danas nazivaju i “europskom Floridom”.

U jeku financijske krize 2009., vlada je te umirovljenike oslobodila plaćanja poreza na prihod i tim potezom privukla strani kapital i dinamizirala tržište nekretnina.

Rezultat te mjere je da je 10.000 europskih umirovljenika odabralo plaćati porez u Portugalu, prema podacima iz 2017. godine. Glavni grad Lisabon i ljetovališta oko Algarvea na jugu omiljena su odredišta europskih umirovljenika za kupnju nekretnina.

Kineski kapital

Od 2011. godine Portugal je širom otvorio vrata za ulazak kineskog kapitala. Kinezi su tada postali glavni dioničari velikih grupa kao što su Energias de Portugal (EDP), elektrodistributera REN-a, banke BCP i vodećeg osiguravajućeg društva (Fidelidade).

Ulaganja kineskih državljana u Portugal danas se procjenjuju na nekih 10 milijarda eura, što je otprilike pet posto BDP-a.

Zemlja emigracije

Portugal ima 10,2 milijuna stanovnika, a još 2,2 milijuna Portugalaca živi diljem svijeta.

Uključujući potomke iseljenika, portugalska dijaspora broji pet milijuna ljudi.

Najveća portugalska zajednica je u Francuskoj, ondje ih živi 600 tisuća. U Luksemburgu Portugalci čine 16 posto stanovništva.

Očekuje se da će oko 1,4 milijuna Portugalaca u dijaspori glasati na nedjeljnim izborima.

Portugalci na čelu važnih svjetskih organizacija

Portugal je zadnjih godina dao nekoliko svojih dužnosnika na čelne pozicije važnih međunarodnih organizacija.

Bivši premijer Antonio Guterres postao je 2017. glavni tajnik Ujedinjenih naroda.

Sadašnji ministar financija Mario Centeno postao je predsjednik eurogrupe iste godine, a bivši europski povjerenik Antonio Vitorino od 2018. na čelu je Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Bivši premijer Jose Manuel Barroso bio je predsjednik Europske komisije od 2004. do 2014.

Pluto

Zahvaljujući velikim šumama hrasta plutnjaka, koji pokrivaju oko 737 tisuća hektara, Portugal je nesporni kralj proizvodnje pluta.

U zemlji se godišnje proizvodi 100 tisuća tona pluta, što je otprilike pola svjetske proizvodnje. I naravno, Portugal je najveći svjetski izvoznik toga proizvoda.