Početna Hrvatska Podstanari ne mogu do krova nad glavom, a pojedinci, usprkos zabrani, iznajmljuju...

Podstanari ne mogu do krova nad glavom, a pojedinci, usprkos zabrani, iznajmljuju POS-ove stanove na Kili!

770
UDIO

Dugoročno iznajmljujem komforan stan na Kili u stambenoj zgradi s pripadajućim parkirališnim mjestom – tako glasi oglas popraćen fotografijama POS-ova stana na Kili.

Sudeći po komentarima ispod objave na Facebook stranici za oglašavanje nekretnina, spomenuti oglas natrljao je sol na živu ranu splitskih podstanara.

Opisana ružna slika nije dovoljna kako bi se predočio gnjev brojnih obitelji i mladih koji s cijelom mjesečnom zaradom plaćaju najam i strepe od iduće turističke sezone, dok se stan u kojem su mogli živjeti na Kili iznajmljuje turistima ili podstanarima.

Oglas s početka naše priče objavljen je u prvoj polovini listopada ove godine, kada su već stupile na snagu izmjene i dopune Zakona o društveno poticanoj stanogradnji.

U slučaju da je vlasnik spomenutog stana, Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) isplatio razliku između ugovorene kupoprodajne cijene i tržišne cijene u trenutku kupnje stana, javna ustanova je mogla odobriti prodaju stana.

U protivnom, APN je dužan kredit proglasiti dospjelim u cijelosti i prisilno ga naplatiti. Naravno, i u tom slučaju kupac je dužan javnoj ustanovi isplatiti razliku između kupoprodajne cijene i tržišne vrijednosti stana u vrijeme sklapanja ugovora.

Izmjene i dopune zakona stupile su na snagu 18. srpnja ove godine, a primjenjuju se na sve kupoprodajne ugovore od kojih od dana sklapanja nije prošao rok od deset godina. Premda je u najavi izmjena i dopuna bilo govora da će se zakon odnositi na POS-ove stanove koji se tek budu gradili, izmjene ipak vrijede i za kupoprodajne ugovore koji su sklopljeni prije stupanja na snagu novih izmjena.

Dakle, na Kili se još minimalno pet godine ne bi smjeli prodavati i iznajmljivati stanovi, a na takvu izjavu pojedini stanari POS-ovih stanova na Kili grohotom se nasmijaše i odmahuju rukom.

– Ima vam takvih koliko god hoćete na Kili. Ljeti u liftu susrećem sve moguće rase, jer se stanovi iznajmljuju turistima, a zimi podstanarima i studentima. Doduše, neki dugoročno iznajme stan i ne kriju tu činjenicu – govori nam jedna od stanarki na Kili.

Naravno, anonimno, jer susjednima se ne valja zamjeriti, ali im ipak zamjera što su “oteli” stan onima kojima je bilo potrebno, jer njima, očito, nije.

Prema podacima Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja na posljednjoj listi čekanja za Program društveno poticane stanogradnje na Kili bilo je 2138 građana, a dodijelilo se 571 stan, što znači da je ostalo više od 1500 obitelji koje čekaju svoju priliku, ali zato mogu iznajmiti taj isti stan koji nisu dobili, i to za “simboličnu” cijenu od 350 do 550 eura.

Ne zaboravimo polog i agencijsku proviziju.

Na samom početku života u tom podstanarskom stanu primorani su platiti oko 10.000 kuna – “simbolično”.

Trenutno je na oglasniku “Njuškalo” sigurno deset takvih novouređenih nekretnina na Kili, ali se nažalost polovica oglašenih POS-ovih stanova iznajmljuje do ljeta. Jer, sezona je ipak – sezona.