Početna Kaštela Kaštela – Svečano otvorenje izložbe Petra Jakelića

Kaštela – Svečano otvorenje izložbe Petra Jakelića

422
UDIO

Čast nam je i zadovoljstvo pozvati Vas u petak, 15. 11. 2019. u 19.30 sati  na svečano otvorenje izložbe slikara i grafičara, profesora emeritusa Petra Jakelića. Izložba je to radova malog formata nastalih u razdoblju od pedeset i sedam godina.

Opširnije o izložbi

PETAR JAKELIĆ

Radovi malog formata 1961. – 2018.

Vrijeme: 15.11.2019. – 10.01.2020

Mjesto: Kaštel Lukšić,  Muzej grada Kaštela, kaštel Vitturi

Slikarstvo Petra Jakelića od samog je početka  suglasje neonadrealističkih strujanja, s kojima se susreo za vrijeme studija  krajem pedesetih i početkom šezdesetih godina,  i klasičnog, lirskog realizma i simbolizma. To pokazuju i dosad neizlagani mali formati,  nastali od 1961. do 2018. Ove male slike nastale u pedesetsedmogodišnjem rasponu  privilegij su i zanimljivost.  Za izložbu je odabrano sedamdeset šest radova  rađenih su u različitim tehnikama, u kojima ćemo prepoznati  vrsnog crtača, grafičara i slikara s jasnom pozornošću prema métijeru.   Tematske podloge i motiviku desetljećima  crpi iz imaginarnog  i simboličnog svijeta odrastanja  u Prugovu u Dalmatinskoj zagori,  mediteranske kulture i klasične mitologije. U Jakelićevim fantazmagoričnim   prikazima često možemo prepoznati  geografske i simbolične “sudare”  surove i tajanstvene  Zagore i razigranog i obećavajućeg Mediterana.  Osim u motivici, u kojoj  često spaja folklornu ikonografiju  i mitologiju, simboliku izražava  i bogatom kromatikom.

Na Jakelićevim  slikama malog formata isčitavamo  slikarske mijene koje zahvaćaju  prije svega  crtež i slikarsku izvedbu, jer sadržajno on uvijek ostaje u istom interesnom području. Šezdesetih godina u ovim malim slikama čas preferira  crtež i volumen, zgusnuta i suzdržana kolorita  čas je  u fokusu više  slobodniji slikarski postupak gdje volumen gotovo nestaje.   Osamljeni  ženski  likovi  kao sjenke  izranjaju iz čađavih,  gotovo ivančićevskih atmosfera . Poigrava se i jasno omeđenim geometrijskim plohama, a pejzažu pristupa gotovo ekspresionistički,  gradeći prostorne planove i strukture umjerenim tonskim  koloritom.  Sedamdesetih godina  Jakelić sve  elemente sintetizira u  zaokružen,  prepoznatljiv i autonoman izraz, a paleta se sve više otvara i oživljava .  Iako naklonjen tradicijskom slikarstvu, Jakelić  ponekad   djeluje  neočekivano…

Ova je izložba prigoda upoznati nešto drugačijeg,  u izričaju ležernijeg Jakelića,  koja pruža još jedan rakurs na njegov rad,  kao što je to bila njegova sjajna izložba  Dvanaest crno- bijelo-sivih u Galeriji umjetnina u Splitu 2016. U njegovim malim formatima osim stilskih mijena pratimo raspone raznih raspoloženja: romansirana i suzdržana, tužna  i mistična,  turobna egzistencijalistička,  dramatična, mitološko-erotska…

Izložbu će pratiti katalog s reprodukcijama izloženih djela te tekstom  autorice izložbe, muzejske savjetnice Mirele Vujević Duvnjak.

ŽIVOTOPIS

Petar Jakelić rođen je 15. travnja 1938. godine u Prugovu pokraj Splita. Kao dijete prve poratne godine u mnogobrojnoj obitelji  provodi u Čitluku pored Sinja i Kaštel Lukšiću. Prva četiri razreda osnovne škole završava u rodnom selu, a ostale u Trogiru. Njegov dobrotvor i učitelj Ante Luša usmjerava ga u Školu primijenjene umjetnosti u Splitu. U srednjoj školi objavljuje crteže i vinjete u srednjoškolskom listu Polet i ilustracije  u splitskom listu Vidik i Slobodnoj Dalmaciji. Akademiju za primijenjene umjetnosti u Beogradu upisuje 1959. godine.  Tijekom studija uzdržava se radeći ilustracije za brojne novine i časopise.

Prvu samostalnu izložbu priređuje 1964. godine u Prištini. Iste godine zapošljava se kao nastavnik u Školi za primijenjene umjetnosti u Splitu gdje predaje predmet crtanje i slikanje, grafičke tehnike visokog i dubokog tiska, litografiju, vanjsku i unutarnju opremu knjige, plakat te grafički dizajn općenito.Poslije, 1977. godine, prelazi na tadašnju Pedagošku akademiju u Splitu i predaje kolegij crtanje i slikanje te grafiku i primijenjenu grafiku. Od osnivanja Umjetničke akademije u Splitu 1997. godine predaje kolegij grafiku.  Umirovljen je 2008. godine kao redoviti profesor u trajnom zvanju, a 2009. godine zbog nastavničke i znanstvene izvrsnosti i zasluga za napredak Sveučilišta u Splitu stiče počasno zvanje profesora emeritusa.