Početna Hrvatska Veliki uspjeh Kaštelanina Željka Čaglja u Katru

Veliki uspjeh Kaštelanina Željka Čaglja u Katru

429
UDIO

Hrvatski rukometni trener Željko Čagalj ostvario je lijep uspjeh s katarskim klubom Al-Arabi. Na završnom turniru azijske Lige prvaka osvojio je prvo mjesto pobijedivši u finalu Al-Wehdu iz Saudijske Arabije s rezultatom 21:19. Završnica se igrala u Južnoj Koreji, u gradu Samcheoku. Ovo je bio deseto slavlje katarskih klubova u azijskoj Ligi prvaka. Za sada je najuspješniji Al-Sadd s pet osvojenih naslova. LIGA PRVAKA Poraz plinara! Loš odabir igrača doveo do točke raspada 18 godina rukometni trener – Moj klub prvi put sudjeluje u Ligi prvaka i odmah smo uzeli trofej. Sada su nam malo porasle ambicije pa očekujemo još neke trofeje do kraja sezone, a imamo jako puno natjecanja – rekao je Čagalj. Željko je rukometni trener već 18 godina, deset godina vodio je muške, a osam godina ženske klubove.

Bio je trener, između ostalog, u Zametu, Varaždinu, Kaštelima, Splitu… – U Dohu sam došao 18. kolovoza ove godine. Nije mi strano podneblje u kojem radim. Radio sam u Saudijskoj Arabiji gdje sam bio pomoćni trener Nenadu Kljaiću, u klubu i reprezentaciji. Inače, Al-Arabi je klub velike tradicije, a lani je osvojio Emir kup. U klubu su prije radili naši stručnjaci Meter, Jaganjac i Praljak i ostavili su dobar trag – istaknuo je Čagalj.

Jedan od zaslužnijih za ovaj trofej je vratar Danijel Šarić, bivši reprezentativac Bosne i Hercegovine, koji danas brani za Katar. – Al-Arabi je veliko sportsko društvo sa svim većim sportovima. Kada je o rukometu riječ, tu je trenutačno pet reprezentativaca Katara. Inače, nositelj sportskog društva je nogomet kao najpopularniji sport. Trener kluba je islandski izbornik Heimir Hallgrimsson, a glavni igrač kapetan Islanda Aron Gunnarsson. Zanimljivo je da je u klubu trener u selekciji do 19 godina naš Teo Pirija, trener iz Hajdukove škole nogometa – kaže Čagalj. Koliki je budžet kluba? To zaista ne znam jer dosta igrača ima privatne ugovore. Samo znam da je u klub ove sezone ušao šeik koji je član kraljevske obitelji – istaknuo je naš stručnjak.

Dobro, zna li se kakva vas nagrada očekuje za osvajanje Lige prvaka? – Svaki igrač i član stručnog stožera nagrađen je s 15.000 dolara od Azijskog rukometnog saveza. Vjerujem da će svatko od nas dobiti približno istu nagradu i od kluba – kaže Željko. Kada je Katar osvojio srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu 2015

 

. godine, onda su igrači dobivali skupocjene automobile, stanove, zlatne Rolexe… – Ništa slično nećemo dobiti – iskreno će Čagalj. Kako ste se snašli u Dohi? – Uzeo sam stan blizu dvorane. Tako da mi do treninga treba pet minuta pješice. Nisam želio živjeti u centru ili na Pearli jer su tamo velike prometne gužve i nepotrebno bih gubio sate putujući na trening. Najviše mi nedostaje obitelj. Supruga i dvije kćeri ostale su u Splitu. Supruga radi kao medicinska sestra u jednoj bolnici, a kćeri idu u školu. Nažalost, takav je život svakog trenera, ne samo u rukometu. Uvijek si udaljen od obitelji – naglasio je naš sugovornik.

Nedjeljom idem na misu Kako provodite slobodno vrijeme? – Pa iskreno, puno sam posvećen rukometu i kada imam slobodnog vremena, onda uvijek nešto novo učim. Često odlazim u teretanu kako bih održao kondiciju i ostao u top-formi. Takav sam oduvijek, gdje god sam radio, fitness je bio obavezan u mom programu. Nedjeljom znam otići na misu. Naravno, na engleskom jeziku, a vodi je jedan svećenik s Filipina – rekao je Čagalj. Boravak u Kataru će vam se sigurno financijski najviše isplatiti u dosadašnjoj karijeri? – Istina, to je i osnovni razlog što sam odlučio napustiti Split. Sportski gledano, žao mi je jer mislim da ima talenata, da ima perspektive, ali organizacijski to nije onako kako bi moglo biti… A u životu postoji obitelj, briga o njoj i želja da se bolje živi i to je jedini razlog što sam tu. Inače, naviknuo sam u Saudijskoj Arabiji svojedobno na uvjete koji su vrlo slični ovima – zaključio je Čagalj. Osvajanjem azijske Lige prvaka Al-Arabi stekao je pravo sudjelovanja na sljedećem Super Globeu, svjetskom klupskom natjecanju.

IZVOR: www.vecernji.hr