Početna Kaštela Gradi se nadzemna pruga, ići će paralelno s brzom cestom Split-Trogir, a...

Gradi se nadzemna pruga, ići će paralelno s brzom cestom Split-Trogir, a bit će na stupovima

778
UDIO

Prije šesnaest mjeseci na sjednici Vlade u Splitu donesena je odluka o realizaciji Projekta povezivanja brzom prigradskom željeznicom kolodvora Split, u Trajektnoj luci, sa Zračnom lukom Split te izgradnje intermodalnog čvora novoga glavnog kolodvora Split u Kopilici.

Riječ je o projektu ukupne vrijednosti oko 150 milijuna eura, a procjenjuje se da bi mogao biti završen 2027. U svrhu njegove realizacije potrebno je rekonstruirati 18 kilometara postojeće pruge od splitske trajektne luke do Kaštel Starog te izgraditi oko 10 kilometara nove pruge od Kaštel Starog do aerodroma. I upravo na tih deset kilometara nove pruge projekt ozbiljno zapinje.

Kaštelima su ponuđene tri opcije. Sve tri predviđaju korištenje dijela postojeće pruge, a onda bi se ili od Kaštel Kambelovca ili od Kaštel Staroga, gradila nova željeznička pruga do zračne luke. Prva najjeftinija opcija, košta 300 milijuna eura, ali nije odgovarala Gradu Kaštelima.

Predviđala je da novi odvojak krene iz Raduna, preko Gospe od Stomorije na zračnu luku. Gradonačelnik Denis Ivanović kaštelansko odbijanje rute predložene obrazlaže time što bi stradali građevinski objekti, a prolazilo bi se kroz polja, kao i kroz zaštićeno prasvetište Gospe od Stomorije. Kaštela su tražila da se dio pruge ukopa pod zemlju, ispod magistrale, ali to bi znatno poskupilo projekt.

Sada se iskristalizirao novi prijedlog Hrvatskih željeznica, po kojem bi vlakovi trebali voziti po nadzemnoj pruzi koja bi prolazila paralelno s brzom cestom Split-Trogir, najvećim dijelom na stupovima.

Potvrdila nam je to potpredsjednica HGK zadužena za graditeljstvo Mirjana Čagalj.

“Trenutno smo u fazi da se utvrđuje trasa te željeznice. Do sada je izašlo desetak varijanti, koje su prihvaćene od svih osim Kaštelana. Na neke su dali primjedbe na neke su se oglušili odgovoriti. Međutim, zadnja varijanta koja je izašla od projektanata HŽ infrastrukture je jako dobra i imamo svi osjećaj da će to biti varijanta koja će biti prihvaćena.

Za sada je ona poslana u ministarstvo prometa, te je proslijeđena projektantima tvrtke ‘Ernst & Young’ koji bi tu varijantu trebali vratiti kao zaključak u odnosu na sve druge varijante, da li je ona dobra ili ne”, kaže Čagalj i dodaje kako ova varijanta ide kroz središte brze ceste i dignuta je na stupovima, nije najjeftinija varijanta, ali nije ni tako skupa kao tunel o kojem uopće nema govora da bi se radio.

“Ova varijanta je malo skuplja od one željeznice koja je na tlu, ali ima i prednost što kod njene gradnje nema rješavanja imovinsko -pravnih odnosa, izvlaštenja, suglasnosti susjeda, pa izbjegavate daljnji potencijalni zaostatak projekta u beskonačnost”, kaže Čagalj i dodaje kako bi nova dionica išla kroz samo tijelo brze ceste.

“Dakle u tom dijelu za temelje i stupove ima prostora, ona se digne poviše ceste na stupovima. To vizualno ako se dobro odradi može biti jako dobro, takvih primjera ima u svijetu mnogo, a s nekoliko silaznih platformi, kako bi svi Kaštelani mogli koristiti željeznicu za dolazak na posao, školu ili doktora, to bi moglo biti jako dobro.”

Hoće li ovo biti konačno rješenje znat će se nakon 15 dana nakon što konzultanti obave svoj posao, a tada će se znati i cijena cjelokupnog projekta.

“Cijena zemljišta je jeftinija, izgradnja skuplja pa će se po tome formirati cijena, a rokovi izgradnje su u ovom projektu kraći. Svi imamo nade da će ovo biti varijanta koja će odgovarati i Kaštelanima.”

Konzultantima iz tvrtke ‘Ernst & Young’, trebali bi u roku od 15 dana napraviti procjenu isplativosti ovog rješenja i uvrstiti ga u već dovršenu studiju, a potom slijedi izmjena prostornih planova.