Početna Hrvatska Stižu ‘minusi’: U novom tjednu sve sunčanije i hladnije, u ponedjeljak može...

Stižu ‘minusi’: U novom tjednu sve sunčanije i hladnije, u ponedjeljak može ‘dolepršati’ i snijeg

553
UDIO

U najnovijoj prognozi glavni HRT-ov meteorolog Zoran Vakula najavljuje da će sljedećih dana biti promjenljivo vrijeme te postupno hladnije pa će osim kiše ponegdje biti i snijega – osobito u gorju, i to možda već u subotu, te gotovo sigurno u drugom dijelu ponedjeljka, kada su pahulje moguće i u nekim nizinama, a nošene jakom i olujnom burom – i podno Velebita.

– Budući da će nakon dugotrajnog razdoblja iznadprosječno toplog vremena u sljedećem tjednu biti zimskih uvjeta – ne zaboravite na zimsku opremu, a i stavljanje odgovarajuće “zimske” rashladne tekućine za motor i za pranje vjetrobranskih stakala. “Minusi” dolaze! Manji već za vikend, a zamjetniji sredinom sljedećega tjedna –  upozorava Vakula.

Detaljniju prognozu za sljedećih nekoliko dana za HRT je izradila dr. sc. Petra Mikuš Jurković.

– U petak će u Dalmaciji kiša biti češća, lokalno moguće i obilnija, praćena grmljavinom. Puhat će većinom umjeren jugozapadni i zapadni vjetar, prema otvorenome moru i jak.

Na Jadranu u subotu stabilnije, uz buru, no u nedjelju će opet jačati jugo, s kojim dolaze oblaci, prema večeri i kiša, najprije na sjeveru, a u ponedjeljak i duž cijele obale. Jugo u ponedjeljak popodne pod Velebitom okreće na olujnu buru s kojom čak i poneka pahulja može dolepršati do obale. No prema sredini tjedna raste vjerojatnost za više suhog i sunčanog vremena, a i bura će slabjeti –  prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.