Početna Hrvatska Tijekom vikenda hladna i olujna bura

Tijekom vikenda hladna i olujna bura

671
UDIO
U Dalmaciji danas djelomice sunčano s više oblaka na jugu i povremeno u unutrašnjosti. Ujutro vjetar slab, na otvorenom moru umjeren sjeverozapadni, a od sredine dana umjerena bura koja će jačati prema kraju dana. Jutarnja temperatura duž obale i na otocima od 4 do 9, u unutrašnjosti od -4 do 1 °C.
Sljedećih će dana u sjevernijim krajevima Hrvatske ponovno biti hladnije nego u petak, premda i dalje uz poslijepodnevnu temperaturu zraka oko prosječne za doba godine, pa i malo višu. U južnijim će pak područjima u subotu u mnogim mjestima biti toplije nego u petak, zatim slijedi pad temperature, pa vjerojatno od srijede ponovno porast.

Pritom će osim nastavka dosadašnjeg nadmetanja oblaka, vedrine, sunca i magle, koja će početkom sljedećega tjedna vjerojatno biti još češća i dugotrajnija nego prošlih dana – tijekom vikenda na Jadranu biti i često jake bure, ponegdje na udare i olujne, osobito u subotu.

“Subota će u Slavoniji, Baranji i Srijemu početi oblacima, ponegdje i maglom, a tijekom dana će biti i sunčanih razdoblja. Zapuhat će sjeverac i sjeverozapadnjak, a temperatura će od jutarnjih -5 do -1 °C danju porasti do vrijednosti između 6 i 9 °C.

U središnjoj Hrvatskoj podjednako hladno jutro, a i dnevna će temperatura biti kao na istoku. Uz to, također treba računati na povremeno umjerenu i povećanu naoblaku, posebice u prvome dijelu dana, kada mjestimice može biti i magle. Vjetar će poslijepodne ponegdje biti umjeren sjeverni i sjeveroistočni.

I u gorju sjevernjak i sjeveroistočnjak, a na sjevernom Jadranu bura, koja će jačati te će u drugome dijelu subote biti mjestimice jaka s olujnim udarima, poglavito podno Velebita. Pritom u Istri i Hrvatskom primorju uglavnom sunčano, a u Lici i Gorskome kotaru umjereno i znatno oblačno, ujutro moguće i maglovito. Najviša temperatura u gorju od 5 do 10 °C, a na sjevernom Jadranu između 12 i 15 °C”, javlja HRT

Podjednaka će temperatura zraka biti će i u Dalmaciji. U unutrašnjosti je ujutro moguća magla, uz temperaturu nižu od 0 °C. Ovaj će dio Lijepe naše imati većinom sunčanu subotu, posebno sjever Dalmacije, a prema jugu će biti više oblaka. Zapuhat će bura, koja će prema kraju dana jačati. A na otvorenome moru bit će sjeverozapadnjaka.

I na krajnjem jugu Hrvatske sjeverozapadnjak, tijekom dana i bura. More pritom malo, u drugome dijelu dana umjereno valovito. Subota će biti oblačnija od petka, pri čemu sunčana razdoblja mogu čak mjestimice i izostati. Najviša temperatura predviđa se od 11 do 14 °C.”

Biometeorološke prilike će u cijeloj Hrvatskoj biti povoljne. Većina ljudi će se stoga osjećati dobro i neće imati tegobe uzrokovane vremenom. Kronične bolesnike upozoravamo na zaštitu od jakog vjetra koji pojačava osjet hladnoće, osobito na Jadranu, javlja DHMZ