Početna Zanimljivosti SENZACIONALNO Otkrivena metoda liječenja svih vrsta raka? ‘Nitko nije vjerovao da je...

SENZACIONALNO Otkrivena metoda liječenja svih vrsta raka? ‘Nitko nije vjerovao da je ovo moguće’

1821
UDIO

Otkriće je objavljeno u posljednjem broju časopisa Nature Immunology. Metoda još nije testirana na pacijentima, ali znanstvenici tvrde kako ima “ogroman potencijal”

Tim znanstvenika sa Sveučilišta u Cardiffu otkrio je metodu kojom se mogu uništiti sve vrste karcinoma prostate, dojke, pluća i drugih vrsta raka, piše BBC.

Otkriće je objavljeno u posljednjem broju časopisa Nature Immunology. Metoda još nije testirana na pacijentima, ali znanstvenici tvrde kako ima “ogroman potencijal”.

O čemu se zapravo radi? Imunološki sustav prirodna je obrana našeg tijela od infekcija, ali također napada i stanice raka. U krvi je pronađena takozvana T-stanica, koja, navode, može “skenirati tijelo” i procijeniti postoji li prijetnja zdravlju koju je potrebno eliminirati. Mogu se koristiti i za napade na širok spektar karcinoma.

– Na ovaj način postoji mogućnost liječenja svakog pacijenta. Nitko prije nije vjerovao da je to moguće, da bi jedna T- stanica mogla uništiti različite vrste raka, rekao je prof. Andrew Sewell za BBC.

T-stanice, ističe, imaju na svojoj površini “receptore”, koji im omogućuju da “vide” na kemijskoj razini. T- stanica koju je otkrio tim sa Sveučilišta u Cardiffu ima receptor koji bi mogao u laboratorijskim uvjetima pronaći i ubiti širok spektar stanica raka, uključujući stanice raka pluća, kože, krvi, debelog crijeva, dojke, kostiju, prostate, jajnika, bubrega i vrata maternice. Zdravo tkivo pritom ostavlja netaknutim.

Receptor T-stanica djeluje u interakciji s molekulom koja se zove MR1, a koja se nalazi na površini svake stanice u ljudskom tijelu. Smatra se da upravo MR1 označava izobličeni metabolizam koji se događaj unutar stanice karcinoma. Istraživači tvrde i kako bi njihov T-stanični receptor mogao dovesti do “univerzalnog” liječenja raka.

Zamisao je da se od pacijenta oboljelog od raka uzme uzorak krvi. Njegove T-stanice potom bi se genetski modificirale i reprogramirale tako da same naprave receptor za otkrivanje raka. Takve stanice bi se uzgajale u laboratoriju i zatim ubrizgavale u pacijente, što je isti postupak koji se koristi i u CAR-T terapijama. Istraživanje je dosad testirano samo na životinjama i na stanicama u laboratoriju, te tek treba proći testiranje na ljudima.

Lucia Mori i Gennaro De Libero sa Sveučilišta u Baselu u Švicarskoj rekli su da istraživanje ima “veliki potencijal”, ali da je u preranoj fazi da bi moglo reći da će djelovati kod svih vrsta karcinoma.

– Izuzetno smo uzbuđeni zbog imunoloških funkcija T-stanice, rekli su.