Početna Kaštela Noć muzeja 2020. u Kaštelima

Noć muzeja 2020. u Kaštelima

1306
UDIO

U kaštelu Vitturi u Kaštel Lukšiću posjetitelji će moći pogledati video prezentaciju izložbe „SKRIVENO – IZLOŽENO, rujan – listopad 2018.“,  izložbu „SLIKARSKI ATELJE LEONARDA DA VINCIJA“ praćenu prezentacijomslikarske tehnike Leonarda da Vincijate izložbu „50 GODINA LABINSKIH ATELIERA 1968. – 2018.“.

Za najmlađe posjetitelje pripremljeni su brojni igrokazi, a u prostorima Gradske knjižnice Kaštela moći će se zaigrati trlja, igra naših starih te pogledati izložba  „MUZEJ U KNJIŽNICI I KNJIŽNICA U MUZEJU“.

U Nadbiskupskom kaštelu u Kaštel Sućurcuotvara se izložba Arheološkog muzeja u Zagrebu „DVIJE PRAPOVIJESNE RIZNICE PORTUGALA – ARHEOLOŠKA NALAZIŠTA CÔA I LAGAR VELHO“ koja prezentira dva važna svjetska nalazišta, ukop četverogodišnjeg djeteta u pripećkuLagarVelho i gornjopaleolitičku umjetnost doline rijeke Côe.

U Nadbiskupskom kaštelu u Kaštel Sućurcubiti će prikazani igrokazi za djecu„ZAPELO JE VRIME, MA DICA GREDU“ u izvedbi Kaštelanskog dječjeg kazališta „Škatula“, igrokazi „BAKA UČI KAŠTELANSKU POVIJEST“,„ROKO I BABA U MUZEJU“  te plesna točka u izvedbi Sućuračke amaterske udruge „Putalj“.

 

Program Noć muzeja 2020. – Muzej grada Kaštela

kaštel Vitturi(LušiškoBrce 5, 21215 Kaštel Lukšić)

18.00 – 24.00Video prezentacija izložbe SKRIVENO – IZLOŽENO, rujan / listopad 2018.

Projekcija postava izložbe, koja je nastala u prigodi 30. obljetnice osnutka Galerije Studin.  Odabrano je devedeset reprezentativnijih radova domaćih umjetnika koja su bila izložena na dvjema lokacijama, u kaštelu Vitturi, u Kaštel Lukšiću  i  u Nadbiskupskom kaštelu  u Kaštel Sućurcu.

Od utemeljenja Galerije Studin, 1988. godine stvarale su se zbirke umjetničke produkcije nastale od drugoga desetljeća 20. st. do danas.  U početcima izlagačke djelatnosti od 1989., otkupima,  donacijama i pohranom prikupljeno je  467 slika, skulptura, fotografija i umjetničkih instalacija.

 

18.30. -19.30 igrokaz za djecu „VELIK KAO DIJETE“  / KUD Karol Wojtyla

 

20.00.-20.30otvaranje izložbe „SLIKARSKI ATELJE LEONARDA DA VINCIJA“

Povodom obilježavanja 500. godišnjice smrti Leonarda da Vincija organizirana je izložbaradova nastalih nakon teorijsko-praktične radionice „Slikarska tehnika Leonarda da Vincija – teorija i praksa“ koja se u Muzeju grada Kaštela održala uz partnersku podršku Hrvatskog restauratorskog zavoda i Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu. Cilj izložbe je prezentirati radove polaznika radionice, te dočarati izgled Leonardovog ateljea. Kao poveznicuizmeđuLeonardovogdjelaikaštelanskogmuzejamožemonavestičinjenicu da sukopije, fotografijeilitografijeLeonardovihdjelaslužilekaovjerskeslikezakućnuupotrebu u pučkimkućamadiljemsvijetatesunezaobilazandiointerijeraikaštelanskihkuća. Nekoliko njih čuvamo u muzejskoj zbirci Devocionalija. Najpoznatijaodnjih, svakako je„Posljednja večera“, jedno je od najvećih svjetskih umjetničkih remek-djela i najpoznatija slika na svijetu koja je postala ikonom kršćanskog slikarstva.

 

20.30- 21.30 prezentacija„SLIKARSKA TEHNIKA LEONARDA DA VINCIJA“

PrezentacijakopiranjaLeonardovelazurnetehnikeslikanja.Akademskislikar, prof. Valentino Radmanće, uzrenesansnuglazbu, prezentiratisvojukopirnuvještinuipredpublikomslikatitehnikamaimetodomkojom se u radukoristio Leonardo da Vinci (1452.-1519.), jedan od najsvestranijihumjetnikatalijanskerenesanse.

 

20.30-21.00 otvaranje Izložbe„50 GODINA LABINSKIH ATELIERA 1968. – 2018.“

 

Narodni muzej Labina gostuje s izložbom djela nekih od najznačajnijih  hrvatskih umjetnika druge polovice 20. stoljeća, a to su:  Raoul GOLDONI, Josip DIMINIĆ, Milena LAH, Quintino BASSANI, Emil BOBANOVIĆ ĆOLIĆ, Mate ČVRLJAK, Jasna MARETIĆ DIMINIĆ, Eugen KOKOT, Vera KOS PALISKA, Karlo PALISKA i drugi. Oni su pokretači i sudionici  Labinskih ateliera  – regionalne likovne manifestacije započete skupnom izložbom, daleke 1968. o značaju “Labinskih ateliera”  Tulio Vorano povodom 50. obljetnice piše:  U doba pojave ozbiljnih naznaka nastupajuće krize rudarstva, koja je snažno uzdrmala ovu temeljnu granu tadašnjeg labinskog gospodarstva; u vrijeme vrhunca stambene krize starogradske jezgre, kao izravne posljedice upravo rudarske djelatnosti, koja je dovela u pitanje opstanak starog Labina; dakle u trenutku vrlo sumornog labinskog obzorja i ozračja pojavili su se poput feniksa LABINSKI ATELIERI. 

 

Gradska knjižnica Kaštela(Odjeli GKK u kaštelu Vitturi)

18.00-22.00. izložba i kreativna radionica „MUZEJ U KNJIŽNICI I KNJIŽNICA U MUZEJU“

18.00-22.00 igraonica „TRLJA-IGRA NAŠIH STARIH“

 

Nadbiskupski kaštel(Gospojska štrada 1, Kaštel Sućurac)

18.45.-19.45igrokaz „ZAPELO JE VRIME, MA DICA GREDU“ –  Kaštelansko dječje kazalište „Škatula“

19.45.-20.45dječji igrokazi „BAKA UČI KAŠTELANSKU POVIJEST“ , „ROKO I BABA U MUZEJU“  i plesna točka– Sućuračka amaterska udruga „Putalj“.

 

21.00.-21.30. otvaranje izložbe „DVIJE PRAPOVIJESNE RIZNICE PORTUGALA­- ARHEOLOŠKA NALAZIŠTA CÔA I LAGAR“ (Arheološki muzej u Zagrebu)

Izložbeni projekt  „DVIJE PRAPOVIJESNE RIZNICE PORTUGALA – ARHEOLOŠKA NALAZIŠTA CÔA I LAGAR“ prezentira dva važna svjetska nalazišta, ukop četverogodišnjeg djeteta u pripećkuLagarVelho i gornjopaleolitičku umjetnost doline rijeke Côe.

Izložba Dječak iz Lapeda i druge priče iz pripećka Lagar Velho prikazuje otkriće kostura četverogodišnjeg dječaka kojeg su pažljivo sahranili njegovi bližnji prije 29.000 godina. Detaljnom analizom kostura otkriveno je da pokazuju anatomske karakteristike modernih ljudi, ali i neandertalaca. Ovo iznimno otkriće ubrzo je odjeknulo u javnosti, a sam Dječak postao je portugalski nacionalni simbol. Rekonstrukcije ukopa te imaginarni portreti članova Dječakove obitelji, radovi su studenata Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Izložba Dolina Côe – Trideset tisuća godina pejzažne umjetnosti prikazuje jedno od najznačajnijih nalazišta gornjopaleolitičke umjetnosti. Na stijenama obronaka koje okružuju rijeku Côu nalazi se više od tisuću urezanih prikaza životinja, ljudi i apstraktnih simbola. Na izložbi se mogu vidjeti fotografije nekih od najljepših i najživopisnijih prikaza ovog nalazišta koje se već dvadeset godina nalazi na UNESCO-voj listi Svjetske baštine. Za što vjerodostojniji dojam pobrinuli su se studenti Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu koji su napravili rekonstrukciju prikaza na stijenama.

U muzejskoj suvenirnici sva tiskana izdanja Muzeja prodavati će se po 50%  sniženim cijenama, a Gradska knjižnica upisivati će nove članove po cijeni od 45 kn.Ulaz i vodstvo po stalnom postavu je besplatno.