Početna Zanimljivosti Tko je bio sveti Valentin i zašto slavimo Valentinovo?

Tko je bio sveti Valentin i zašto slavimo Valentinovo?

1524
UDIO

Valentinovo ili blagdan svetog Valentina obilježava se 14. veljača, a najviše mu se raduju zaljubljeni. No, tko je uopće bio sveti Valentin? Postoji nekoliko verzija te priče.

Naime, sve što se o njemu zna više su legende nego točni podaci. No, poznato je da se sveti Valentin spominje u izvještaju sv. Bede Časnoga iz VII. Stoljeća.

Po pisanju, bio je svećenik u Rimu i odlikovao se mudrošću i kreposnim životom. Njegov ugled je bio je neosporan i kod vjernika i kod nevjernika. Car Klaudije II Gotski (268-270) htio ga je upoznati, a kada je imao tu priliku od njega je tražio da se vrati vjerovanju u rimske bogove. Prije no što su ga pogubili Valentin je tumačio osnovne kršćanske istine pred sudskom skupštinom. Ozdravio je i slijepu kćerku suca Asterija koji se potom krstio, a kasnije i umro mučeničkom smrću. Gradski perfekt naredio je da se Valentinu odrubi glava 269. godine na Flaminijskoj cesti, a pokopala ga je Sabinilla.

Povezanosti iz ovih zapisa i štovanja Valentina kao zaštitnika zaljubljenih nema. No, prema jednoj legendi sveti Valentin poklanjao je ruže i mirisno cvijeće kako bi zaručnicima poželio sretno bračno zajedništvo.

U anglikanskim zemljama rašireno je vjerovanje da je Klaudije II Gotski zabranio brak jer je smatrao da su oženjeni muškarci loši vojnici. Valentin se s njime nije slagao pa je u tajnosti ženio ljude. Kada je to Klaudije saznao dao je Valentina zatvoriti, a naposljetku je i osuđen na smrt. U zatvoru se, vjeruju, zaljubio u kćerku čuvara, a odveli su ga ubiti 14. veljače. Tog dana joj je poslao ljubavno pismo i potpisao ga ‘Od tvoga Valentina‘.

Obilježavanje Valentinova, iako ga mnogi pripisuju marketinškim trikovima, tradicija je iz davnina, a razvio se, tvrde mnogi povjesničari iz Luperkalije – rimske poganske svetkovine. Luperkalija bi počinjala u špilji Luperkalu u podnožju brežuljka Palatin gdje je, prema legendi, božica othranila Romula i Rema. Vjerovalo se da će, između ostalog, šibanje mladih žena potaknuti plodnost i olakšati im trudove jednom kada budu rađale. Na kraj ovakvoj svetkovini odlučio je stati papa Gelazije I (494- 496).

izvor: dalmacijanews.hr