Početna Kaštela 21. manifestacija „Sačuvajmo Bijaće u 21. stoljeću!“ uz oživljenu povijest starohrvatskog doba!

21. manifestacija „Sačuvajmo Bijaće u 21. stoljeću!“ uz oživljenu povijest starohrvatskog doba!

998
UDIO

Još od 1999. godine na starodrevnom tlu arheološkog lokaliteta Bijaći uz ostatke ranosrednjovjekovne crkve Sv. Marte i nekadašnjih vladarskih dvora dinastije Trpimirovića tradicionalno se okupljaju učenice i učenici osnovnih škola grada Kaštela te susjednih gradova i mjesta, zajedno sa svojim gostima (predavačima, pjesnicima, recitatorima…), i to pod geslom „Sačuvajmo Bijaće u 21. stoljeću!“. Tako je prošle godine obilježena i dvadeseta obljetnica te, za prezentaciju i budućnost Bijaća, iznimno značajne inicijative, a pritom je snimljena i 662. u nizu milenijska fotografija Šime Strikomana.

Prošlogodišnja 662. u nizu Milenijska fotografija Šime Strikomana prigodom 20. obljetnice projekta „Sačuvajmo Bijaće u 21. stoljeću“ (1999.-2019.) sa sudionicima obilježavanja uz ostatke crkve Sv. Marte

U okviru te manifestacije, u spomen na događaj iz sredine 9. stojeća, kada je knez Trpimir  4. ožujka 852. u svom vladarskom dvoru u Bijaćima u blizini crkve Sv. Marte izdao povelju kojom je potvrdio darovnicu svoga prethodnika, kneza Mislava, Splitskoj metropoliji, od 2015. godine prezentira se i oživljena povijest starohrvatskog doba i to kao dio projekta arheološkog turizma „Regnum Croatorum“. Tijekom dosadašnjih obilježavanja sudjelovale su povijesne postrojbe: „Tomislavova straža“ – Split, Domagojevi strijelci“ – Vid, „Vitezovi kralja Zvonimira“ – Knin, a od prošle godine i „Praetoriani Croatorum“ – Klis/Split.

Prezentacija ratničkog segmenta oživljene povijesti starohrvatskog doba uz sudjelovanje povijesne postrojbe „Praetoriani Croatorum“ (Klis-Split) tijekom prošlogodišnje manifestacije u Bijaćima

Tako će tijekom ovogodišnje manifestacije u četvrtak 27. veljače starohrvatski „pretorijanci“ prezentirati srednjovjekovni mačevalački dvoboj, a program će započeti ranojutarnjim kviz natjecanjem (i likovnom radionicom) u poznavanju povijesno-geografskih i prirodnih obilježja zavičaja uz sudjelovanje učenica i učenika 6. razreda kaštelanskih osnovnih škola pod vodstvom nastavnika povijesti Petra Perića. Nakon prigodnih pozdravnih riječi i službe Božje riječi s početkom u 11:00 sati obilježavanje će biti upotpunjeno izlaganjem „Don Frane Bulić i Bijaći“ Nina Švonje (kustos epigrafičke zbirke Arheološkog muzeja u Splitu), a zatim i čakavskog pjesnika Maria Klaića (viši muzejski pedagog Muzeja grada Kaštela). Cjelokupnu manifestaciju će vokalno-instrumentalno popratiti učenički zbor OŠ „Knez Trpimir“ iz Kaštel Gomilice uz nastup recitatora OŠ „Bijaći“ iz Kaštel Novog.

Mate Božić