Početna Hrvatska U Hrvatskoj 113 zaraženih, jedan je na respiratoru, a razmatraju se mjere...

U Hrvatskoj 113 zaraženih, jedan je na respiratoru, a razmatraju se mjere za vjenčanja i sprovode

345
UDIO

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je na konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite da je u Hrvatskoj osam novih potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom.

– Broj ukupno zaraženih se popeo na 113 zaraženih. Prosjek dobi je 42.6 godina. To je razlog što je klinička slika dobra u najvećem broju.  Jedan bolesnik je na respiratoru. I dalje je stabilno – rekao je ministar.

Alemka Markotić je kazala kako su spremni na sve opcije, ali da je najvažnija prevencija.

– Apeliram na starije da ne izlaze – kazala je.

Ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, rekao je kako će policija pojačano kontrolirati provedbu mjera.

– Policija će češće i više patrolirati, pogotovo na onim mjestima gdje se okuplja veći broj građana. Apelirat će na nužnost da se ne okuplja veći broj građana. Mi pratimo situaciju i vjerojatno ćemo nadopunjavati mjere koje će se onda odnositi na smanjenje rizika širenja. To se odnosi na dječja igrališta i na još neka okupljanja, moramo zauzeti jasniji stav, i o sprovodima i o svadbama…. Morat ćemo naći mjeru kako da se to regulira u ovoj situaciji – rekao je Božinović.

Dodao je i kako od jučer u Hrvatsku nije ušao niti jedan strani državljanin.

Krunoslav Capak rekao je da neće objavljivati podatke pomoću kojih bi se moglo saznati o kojim se osobama radi jer im je cilj izbjegavanje stigmatizacije. Nije htio odgovoriti jesu li zaražena tri pacijenta iz KB Dubrava. Komentirao je slučaj bivšeg ministra Nakića koji nije bio u samoizolaciji nakon povratka s Malte.

– Gospodin Nakić je mene pitao što da radi jer Malta nije na listi. Na granici je pitao i tamo su mu rekli da ne treba provoditi nikakve mjere. On je mene pitao što da radi jer je bio u tranzitu u Austriji. Važno je uzeti epidemiološku anamnezu, ja sam saznao kako se on kretao i kakve je kontakte imao i rekao sam mu da može raditi – rekao je Capak o Nakiću.

izvor: dalmatinskiportal.hr