Početna Hrvatska Nevjerojatni odgovor – zašto neke države su “rasturene”, a neke blago pogođene...

Nevjerojatni odgovor – zašto neke države su “rasturene”, a neke blago pogođene COVIDom19

Politika obaveznog cijepljenja protiv tuberkuloze je potencijalno spasila Hrvatsku od stravičnog scenarija sličnog Italiji.

1041
UDIO

Države u kojima BCG cijepljenje protiv tuberkuloze nije obavezno bilježe deset puta više slučajeva zaraze koronavirusom i smrti uzrokovanih bolešću COVID-19, prenosi RTL.

Rezultati su to medicinskog istraživanja temeljenog na analizi 178 države, provedenog u SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu, piše The Economic Times.

BCG, odnosno Bacillus Calmette-Guérin, cjepivo je za tuberkulozu koje se dobiva odmah nakon rođenja u državama u kojima je ta bolest česta pojava, primjerice u Indiji.

Zanimljivo je da mnoge bogate nacije, kao što su SAD, Italija i Nizozemska, nikada nisu imale službenu, univarzalnu politiku BCG cjepljenja.

Istraživanje je obuhvatilo vremenski period od 15 dana između 9. i 24. ožujka u 178 država, a zaključak je da učestalost bolesti COVID-19 bila 38,4 na jedan milijun u državama koje imaju obavezno cijepljenje, u usporedbi sa 358,4 na jedan milijun u državama koje ga nemaju.

Osim toga, stopa smrtnosti je u državama s programom cjepljenja bila 4,28/milijun, naspram 40/milijun u državama bez takvog programa.

“Očekivali smo da će praksa cijepljenja imati pozitivan, zaštitnički učinak, ali su razlike u učestalosti zaraze i stope smrtnosti između država sa i bez politike obaveznog cijepljenja zaista iznenađujuće”, rekao je dr. Ashish Kamat, jedan od autora istraživanja.

U Australiji se trenutno odvija kliničko ispitivanje efikasnosti cjepiva protiv bolesti na uzorku od 4000 osoba, ali za sada nije jasno što to znači za osobe koje su cjepivo dobile u djetinjstvu jer se virus SARS-CoV-2 nastavlja širiti svijetom.

Upravo je to ključno pitanje na koje svi uključeni nastoje odgovoriti, dok se u mnogim državama obustavlja ekonomija i implementira karantena.

“Čini se da države sa obaveznim BCG cijepljenjem imaju manje slučaja zaraze te smrtnih slučaja od bolesti COVID-19. Moguće je da je to zbog učinka BCG cjepiva na imunološki sustav”, piše u znanstvenom članku dostupnom na akademskom portalu ResearchGate koji je trenutno priložen za recenziju.

Istraživanje provedeno na Tehnološkom Institutu u New Yorku je prijavilo slične rezultate. Konkretno, države sa politikom obaveznog cijepljenja, kao što su Japan i Brazil, bolest COVID-19 u manjoj mjeri pogađa nego one bez te politike.

Ipak, treba imati na umu da ni oni cijepljeni u djetinjstvu nemaju nužno doživotnu imunost.