Početna Novac Crveni alarm se upalio: MMF procjenjuje da svijet čeka najgora ekonomska kriza...

Crveni alarm se upalio: MMF procjenjuje da svijet čeka najgora ekonomska kriza od Velike depresije

2257
UDIO

Za sve ekonomske optimiste ovo će biti prilično hladan tuš. Procjene, naime, nimalo dobre.

– Svijet će se suočiti sa najgorom krizom od Velike depresije iz tridesetih – ustvrdila je to izvršna direktorica MMF-a Kristalina Georgieva.

Ekonomski rast će zbog pandemije koronavirusa, kako prenosi BBC, biti „snažno negativan“, a 2021. će uslijediti tek djelomičan oporavak. Restrikcije koje su uvele vlade diljem svijeta prisilile su veliki broj kompanija da zatvore svoje pogone i otpuste ljude.

Početkom tjedna jedna studija UN-a pokazala je da se čak 81 posto radne snage u svijetu suočilo sa potpunim ili djelomičnim zatvaranjem svojih radnih mjesta zbog pandemije. Što u praksi znači da je na globalnoj razini COVID-19 utjecao na 4 od 5 radnih mjesta.

– Prije samo tri mjeseca očekivali smo pozitivan rast prihoda po glavi stanovnika u preko 160 zemalja naših članica za 2020. godinu. Sada se sve preokrenulo. Naše procjene govore da će 170 država ove godine osjetiti negativan rast prihoda po glavi stanovnika. U stvari, predviđamo najgori ekonomski pad od Velike depresije – poručila je Georgieva.

izvor: slobodnadalmacija.hr