Početna Hrvatska Zašto se ex komunističke zemlje bolje nose s Covidom i štiti li...

Zašto se ex komunističke zemlje bolje nose s Covidom i štiti li nas cjepivo koje su svi primili u vrijeme Jugoslavije?

845
UDIO

Više svjetskih medija, uključujući New York TimesEconomic Times i Euroactiv proteklih se dana bavilo temom zašto bivše komunističke zemlje zasad bolje prolaze u borbi protiv Covida-19 i imaju nešto povoljniju zdravstvenu sliku. Prema novim istraživanjima, riječ bi mogla biti u tome da su stanovnici tih zemalja kao bebe cijepljeni BCG cjepivom protiv tuberkuloze i da zbog toga imaju bolji imunitet

Portal Depo.ba navodi kako je to cjepivo otkriveno prije stotinu godina i da su francuski epidemiolozi Albert Calmette i Camille Guérin na njoj radili od 1908. do 1921. Posljednjih se godina to cjepivo smatralo nedovoljno učinkovitim za sprječavanje primarne infekcije TBC-a, ali učinkovitim za sprečavanje teških oblika tuberkuloze, tuberkuloznog meningitisa i milijarne tuberkuloze. Sada doživljava drugu mladost i to zbog teza o vezi imuniteta stečenim nakon primanja cjepiva u odnosu na invaziju koronavirusa i nižu smrtnost.

To je, piše Depo.ba, utješna vijest za sve one koji pripadaju starosno rizičnoj grupi širom bivše Jugoslavije, jer je stopa procijepljenosti BCG-om pedesetih i šezdesetih bila skoro 100 posto. U SAD-u, primjerice, s druge strane to cijepljenje nije bilo obavezno.

U istraživanjima se navodi kako su neke zemlje već počele provoditi cijepljenje svojeg medicinskog osoblja upravo BCG-om.