Početna Kaštela Detalji slučaja ropstva u Kaštelima: vlasnica ‘Vlajlanda‘ već je bila na sudu...

Detalji slučaja ropstva u Kaštelima: vlasnica ‘Vlajlanda‘ već je bila na sudu zbog iskorištavanja radnika, njen suprug prijetnjama ih je tjerao na rad

1104
UDIO

Splitska policija podnijela je kaznenu prijavu za trgovinu ljudima protiv 39-godišnje Ane K., direktorice tvrtke “Vlajland” j.d.o.o. iz Kaštel Gomilice, i njezina supruga, 57-godišnjeg državljanina Slovenije Dušana K., za kojim su raspisali potragu.

– Sumnjiče se za teško iskorištavanje rada te da su zastrašivanjem i prijetnjama doveli u ropski odnos dvoje zaposlenika. Naime, 39-godišnjakinja je kao vlasnica poduzeća, zajedno s 57-godišnjakom, lažno prikazala uvjete rada i zaposlila 25-godišnjeg mladića na radno mjesto brodskog kuhara, i 24-godišnju djevojku kao brodsku konobaricu.

Oboje oštećenih su radili više od 117 sati tjedno, bez stanke za odmor, i nisu im osigurali ljudske uvjete stanovanja i prehranu, te su ih iskorištavali, protivno prethodnom dogovoru i pristanku, za rad na njihovu gradilištu – izvijestila je policija.

BUJICA PRIJETNJI

Navode i da je 57-godišnjak nad konobaricom i kuharom uspostavio potpunu kontrolu, zastrašivao ih upućivanjem prijetnji, što je kod njih izazvalo osjećaj straha za vlastiti život i bespomoćnost. Za kazneno djelo trgovanja ljudima po zakonu je predviđena kazna od jedne do deset godina zatvora.

Zanimljivo je, o čemu je Slobodna Dalmacija pisala početkom godine, da su Ana K. i njezina tvrtka na Prekršajnom sudu, Stalnoj službi Trogir, krajem studenoga prošle godine kažnjeni nepravomoćnom novčanom kaznom od ukupno 212 tisuća kuna zbog pet prekršaja Zakona o radu na štetu baš ovo dvoje zaposlenika. U veljači ove godine je, doznajemo, podnesena žalba i slučaj se nalazi na Visokom prekršajom sudu.

Tada je tvrtka kažnjena s 189 tisuća kuna, a direktorica s ukupno 23 tisuće kuna, i to zato što su, od 10. srpnja 2017. godine do 21. srpnja 2017. godine u Kaštel Gomilici, na njihovu brodu “Easy days”, na vezu kod utvrde Kaštilac u Kaštel Gomilici, na prekovremenom radu, duljem od pedeset sati tjedno, držali brodskog kuhara i konobaricu. Nisu im tada omogućili zakonom propisano korištenje dnevnog i tjednog odmora.

Ana K. je tada, pred sudom, tvrdila da se radi o lažnim izjavama dvoje radnika te da su njih dvoje za tvrtku radili od 10. srpnja 2017. godine, kao i da su zaposleni na temelju ugovora o radu na neodređeno vrijeme. Istaknula je da su oboje bili loši radnici, a kad im je to prigovorila, da su odlučili napustiti radno mjesto, prijeteći da će ih prijaviti i uništiti.

– U početku te prijetnje nisam smatrala ozbiljnima, ali kada su počele stizati i ozbiljnije prijetnje, prijavila sam ih nadležnom policijskom tijelu. U pitanju je osveta i pokušaj da nam se nanese šteta – kazala je tada Ana K.

RAD BEZ UGOVORA

No, sud je utvrdio da je kaznena prijava PP-u Kaštela zaista podnesena, no tek 8. travnja 2018. godine, odnosno nakon što je započeo inspekcijski nadzor po prijavi bivših radnika te da je u njoj paušalno navedena krađa opreme broda i oštećenja na njemu.

Brodski kuhar posvjedočio je da je za njih radio poslove kuhara, a da je po nalogu Dušana K., supruga direktorice, morao obavljati i poslove čišćenja greda, ostale građe i zemljišta na kojem je trebao graditi kuću.

– Prije početka rada nisam sklopio ugovor o radu u pisanom obliku, niti mi je poslodavac izdao pisanu potvrdu o sklopljenom ugovoru o radu. Nije me prijavio na obvezno mirovinsko i zdravstveno osiguranje u zakonskom roku. Radio sam i nedjeljom i blagdanom, a nisam za to dobio veću plaću – posvjedočio je kuhar.

Njegova je kolegica u prekršajnom postupku kazala da je radila poslove “čistačice broda, farbanja, lakiranja, kuhanja, sve što je trebalo obavljati, obavljala sam”.

– Radila sam sve što je potrebno, od šest ujutro do jedan sat u noći. Na početku mi je na ruke isplaćeno tisuću kuna, a nakon toga ništa. Kad sam prestala raditi, pokušavala sam kontaktirati s direktoricom jer sam mislila da će mi platiti dug – kazala je djevojka.

izvor: slobodnadalmacija.hr