Početna Svijet SAD je pred katastrofom, moguće je da su na korak do nečeg...

SAD je pred katastrofom, moguće je da su na korak do nečeg puno goreg od duboke recesije, a optimistični Trump nudi ružičasti narativ

615
UDIO

Od samoga početka ekonomija im je bila na prvom mjestu. Žustro su se odupirali zatvaranju trgovina, uvođenju zabrane kretanja i zaustavljanju rada tvornica. Do posljednjeg su trenutka održavali festivale, išli u trgovačke centre i branili slobodu okupljanja.

Unatoč tome što su jedna od posljednjih zemalja koja je ušla u „lockdown“, i prva koja je iz njega polako počela izlaziti, glavni cilj nisu uspjeli ispuniti. Njihov BDP u prvom se kvartalu ove godine sunovratio za 4,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

To je ujedno najveći pad kojega američka ekonomija bilježi u zadnjih desetak godina. Ako se tome pribroji i skok broja nezaposlenih na više od 26 milijuna – koji je trenutno najviši u zadnjih 87 godina – lako se mogu nazrijeti obrisi gospodarske katastrofe koju je epidemija koronavirusa izazvala u SAD-u.

Kongres je u međuvremenu odobrio paket pomoći težak vrtoglave 2 trilijarde dolara. Pomoć su dobili avio-prijevoznici, industrijalci, mali poduzetnici i farmeri. Sve kako bi se usporio udar na ekonomiju.

Unatoč tome, prognoze nisu dobre.

– Gospodarstvo je u slobodnom padu. Moguće je da smo na korak do nečeg puno goreg od duboke recesije – upozorio je Sung Won Sohn, profesor poslovne ekonomije na Sveučilištu Loyola Marymount u svojoj izjavi danoj Reutersu.

Ipak, ima i onih koji smatraju da je ovim američka ekonomija dosegnula dno i da, u trenutku kada se zatvorene tvornice slijedom popuštanja mjera ponovno otvore, brojke mogu ići samo gore.

Predsjednik Donald Trump jedan je od tih optimista. Najavljuje „veliki skok“ u trećem kvartalu ove godine, nakon kojeg će uslijediti „nevjerojatan četvrti kvartal“ i jednako nevjerojatna slijedeća godina.

Početkom studenog Trumpa čekaju predsjednički izbori pa ne čudi ružičasti narativ koji nudi Amerikancima. Njegova kampanja za reizbor već dulje je vrijeme temeljena na priči o moćnoj ekonomiji koju je izgradio u posljednje tri godine.

Korona je te planove privremeno poremetila, no Trump im se očito ponovno namjerava vratiti. Uvjeravajući naciju da će, kada epidemija prođe, američka ekonomija ponovno biti snažna i moćna kao nikada do sad.

izvor: slobodnadalmacija.hr