Početna Kaštela Održana 21. sjednica Gradskog vijeća

Održana 21. sjednica Gradskog vijeća

750
UDIO

U uvjetima posebnih okolnosti izazvanih epidemijom bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2 a, a sukladno Uputi Ministarstva uprave, elektroničkim putem je održana 21. sjednica Gradskog vijeća Grada Kaštela.

Usvojen je Prijedlog odluke o odgodi plaćanja komunalne naknade i naknade za uređenje voda za poslovne subjekte na području Grada Kaštela, a mjera se odobrava za mjesece travanj, svibanj i lipanj 2020., dok je dospijeće svih računa 31. srpanj ove godine.

Prijedlog odluke o oslobađanju plaćanja zakupnine za korištenje poslovnih prostora i javnih površina u vlasništvu Grada Kaštela također je dobio zeleno svjetlo gradskih vijećnika. Ova mjera odnosi se na poslovne subjekte koji obavljaju djelatnost u gradskim prostorima, a kojima je odlukom Nacionalnog stožera od 19. ožujka obustavljen rad na 30 dana, te se oslobađaju plaćanja zakupnine i to od 1. travnja do 30. lipnja 2020. Ova mjera odnosi se i na korisnike javnih površina za postavljanje otvorene terase.

Kao jedna od mjera pomoći poduzetnicima, umanjuje se zakupnina za poslovne prostore u vlasništvu Grada, kojima nije odlukom Nacionalnog stožera zabranjen rad, a imaju smanjenje prihoda od najmanje 20 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Ovom mjerom umanjuje im se zakupnina za 20 posto i to za mjesece travanj, svibanj i lipanj 2020.

Vijećnici su usvojili Prijedlog odluke o oslobađanju plaćanja sudjelovanja roditelja u cijeni programa dječjih vrtića i to za sve vrtiće u gradu, bilo da je riječ o gradskom, privatnom ili vjerskom vrtiću. Zbog privremene obustave rada dječjih vrtića, svi roditelji i posvojitelji čija su djeca korisnici usluga predškolskog odgoja na području Grada Kaštela oslobođeni su plaćanja vrtića za razdoblje od 16. ožujka do 11. svibnja 2020.

Podršku vijećnika dobio je i Prijedlog odluke o privremenoj novčanoj pomoći, što znači da se iznos od 1000 kn dodjeljuje samcima i iznos od 2000 kn kućanstvima mjesečno za travanj, svibanj i lipanj ove godine i to onima koji ostvaruju uvjete. Novčana pomoć može se ostvariti samo u sljedećim slučajevima: ako je korisnik zbog situacije uzrokovane pandemijom dobio poslovno uvjetovani otkaz, ako korisnik ima status stalnog sezonca, ako je korisnik uredno prijavljen na HZZ i ne ostvaruje novčanu naknadu po drugoj osnovi te ako je korisnik državljanin RH i ima neprekidno prijavljeno boravište na području Grada Kaštela najmanje godinu dana od podnošenja zahtjeva.

-Sve ove mjere donijeli smo kako bi našim sugrađanima barem malo olakšali negativne posljedice uzrokovane pandemijom koronavirusa za što ćemo iz gradskog proračuna izdvojiti nešto manje od 2 milijuna kuna. U slučaju potrebe, sve navedene mjere mogu se i produžiti, a kao još jednu potporu, za poduzetnike smo objavili javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava – kazao je nakon sjednice gradonačelnik Denis Ivanović.

Sve točke dnevnog reda usvojene su većinom glasova.

Građani koji udovoljavaju uvjetima za dodjelu privremene novčane pomoći, trebaju ispuniti obrazac u prilogu

Zahtjev za stjecanje prava za privremenu novčanu pomoć

Foto: Arhiva