Početna Hrvatska Vakula najavljuje prve vruće dane ove godine: ‘Bit će kao ne baš...

Vakula najavljuje prve vruće dane ove godine: ‘Bit će kao ne baš često u ovo doba u svibnju’

337
UDIO

Do ponedjeljka nam slijedi južina – pad tlaka, jačanje juga, u unutrašnjosti i jugozapadnjaka, te pogoršanje biometeoroloških prilika, u većini kopnenog područja i zamjetni porast temperature pa će ponovno biti iznadprosječno toplo, kao ne baš često u ovo doba u svibnju. Ponegdje možda čak i uz prvi ovogodišnji vrući dan, uglavnom u istočnoj Hrvatskoj. Pritom će vedrine do nedjelje biti manje nego u četvrtak, ali će dojam vremena i dalje biti većinom sunčan. Poneki pljusak s grmljavinom moguć je uglavnom u gorju.

Znatno nestabilnije bit će u drugom dijelu ponedjeljka i tijekom utorka, kada će zapuhati sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na Jadranu bura, mjestimice vjerojatno i jaka, s olujnim udarima. No, i to samo prolazno i kratkotrajno jer je već od srijede ponovno velika vjerojatnost novog zatopljenja, sredinom mjeseca i opet južine i iznadprosječne topline, koja će vjerojatno potvrditi dugoročne prognoze relativno toplog svibnja. No, unatoč toj toplini, valja spomenuti da je u četvrtak ujutro mjestimice bilo slaba mraza, ne samo u gorju, nego pri tlu i još ponegdje, a sasvim bez opasnosti nije ni u petak ujutro, kaže HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.

U petak se u istočnoj Hrvatskoj pri tlu može dogoditi poneki ranojutarnji “temperaturni” minus, ali uistinu rijetko. Nakon najniže temperature zraka od 3 do 5 °C, uz vedrinu ukrašenu visokim koprenastim oblacima, poslijepodne će biti uglavnom 23 i 24 °C. U središnjoj Hrvatskoj ponegdje i 26 °C. Također uz pretežno sunčano vrijeme, ali uz manje vedrine nego u četvrtak. Nakon tišine ili samo slabog vjetra tijekom jutra, kada se ne smije pri tlu isključiti mogućnost slaba mraza, poslijepodne će jugozapadnjak biti sve zamjetniji.

I u gorju i na sjevernom Jadranu zapuhat će često umjeren jugozapadni vjetar, uz koji će more biti uglavnom malo valovito. Temperatura zraka ujutro od 10 do 13 °C, u unutrašnjosti 1 do 4 °C, još ponegdje uz vjerojatan slab mraz pri tlu, a poslijepodne uz pretežno sunčano vrijeme između 21 i 24 °C.

U Dalmaciji podjednako sunčano i toplo, većinom čak i malo toplije. Bura i sjeverozapadnjak će u noći oslabjeti, pa će ujutro biti uglavnom burina, poslijepodne gdjegod umjerenog zapadnog i jugozapadnog vjetra, na otvorenome sjeverozapadnog. I na jugu Hrvatske stabilno, najprije uz burin zatim maestral, te malo valovito more, samo na otvorenome još ponegdje umjereno valovito.

Sljedećih dana valovitije, do ponedjeljka uz sve jače jugo, te povremeno mnogobrojne oblake iz kojih će uglavnom u ponedjeljak biti pljuskova i grmljavine. Jutra će biti sve toplija, a najviša dnevna temperatura neće se odviše mijenjati. U unutrašnjosti hoće! Bit će opet iznadprosječno toplo za doba godine, ponegdje možda čak i vruće, uglavnom u istočnoj Hrvatskoj. Za vikend pretežno sunčano, uz malu vjerojatnost lokalnih nestabilnosti većinom u gorju, a u ponedjeljak su pljuskovi i grmljavina mogući kojegdje. Puhat će često umjeren jugozapadnjak, osobito u nedjelju i jak, na udare mjestimice vjerojatno i olujan.

izvor: novilist.hr