Početna Svijet PRVI U EUROPI Slovenska vlada proglasila kraj epidemije koronavirusa!

PRVI U EUROPI Slovenska vlada proglasila kraj epidemije koronavirusa!

299
UDIO

Slovenska vlada je na telefonskoj sjednici proglasila kraj epidemije koronavirusa i tako postala prva europska vlada koja je to učinila.

Nacionalni institut za javno zdravlje ocijenio je da svi pokazatelji govore da je došlo do smirivanja širenja koronavirusa, odnosno da je u posljednjih 14 dana zabilježeno ukupno 35 novih slučajeva zaraze. No, budući da još postoji opasnost od širenja zaraze, na snazi ostaju pojedine restriktivne mjere, piše Index.

Prvi potvrđeni slučaj koronavirusa u Sloveniji zabilježen je 4. ožujka. Do 13. svibnja utvrđena su 1464 slučaja zaraze, a od koronavirusa umrle su 103 osobe.

Epidemija koronavirusa bila je u Sloveniji proglašena 12. ožujka i time je Civilna zaštita dobila pravnu podlogu za poduzimanje mjera u borbi protiv epidemije covida-19.

Vlada je jučer donijela i mjere o prelasku granice, pa tako državljani Slovenije i drugih država EU prilikom ulaska u Sloveniju više neće morati u karantenu.

Slovenski mediji odluku nazivaju ‘iznenađujućom’ s obzirom na to da je premijer Janša jučer u parlamentu najavljivao opoziv epidemije i prestanak nekih restrikcija s krajem svibnja.