Početna Kaštela Izložba Villa Nika 1902. u Muzeju grada Kaštela

Izložba Villa Nika 1902. u Muzeju grada Kaštela

505
UDIO

IZLOŽBA „Villa Nika“  04. lipnja – 31. kolovoza 2020. godine

OTVARANJE: 04. lipnja u 20.00 sati u Muzeju grada Kaštela, kaštel Vitturi, LušiškoBrce 1

ORGANIZATORI: Muzej grada Kaštela/ Turistička zajednica grada Kaštela

AUTORICA TEKSTA: Sanja Acalija

AUTORI IZLOŽBE/ LIKOVNI POSTAV Sanja Acalija, David Milić

SURADNICI NA LIKOVNOM POSTAVU Robert Jozić, Davor Kamenjarin, Đani Martinić

Muzej grada Kaštela nastavlja sa svojom redovnom izložbenom djelatnosti pase uz pridržavanje svih epidemioloških preporuka i mjera04. lipnja 2020. godine otvara izložba „Villa Nika“ autorice Sanje Acalija, muzejske savjetnice. Likovni postav izložbe potpisuju David Milić i Sanja Acalija uz pomoć suradnika Roberta Jozića, Davora Kamenjarina i Đanija Martinića.

Realizaciju izložbe i tisak kataloga omogućili su Grad Kaštela i Turistička zajednica grada Kaštela.Izložba će biti postavljena u dvorani za povremene izložbe u prizemlju kaštela Vitturi i otvorena za posjetitelje do kraja kolovoza u redovnom radnom vremenu Muzeja.

 

Zamisao i postavljanje izložbe o Villi Niki potaknuto je obilježavanjem stotinu desete obljetnice organiziranog smještajnog turizma u Kaštelima. Uz češkog liječnika dr. Henrik Šoulavya koji je godine 1909. otvorio prvi turistički pansion za redovite goste u Kaštel Lukšićujedan od turističkih vizionara je svakako i dr. Petar Kamber, prvi kaštelanski hotelijer. On je 1902. godine na morskoj obali, na predjelu Gostinj u Kaštel Starome sagradio obiteljsku kuću za odmor – VILLU NIKU. Do 1917. godine, učvrstio je posjed i uredio perivoj na kojemu će sagraditi i 1928. godine otvoriti prvi kaštelanski hotel  – HOTEL PALACE.

Povod izložbi je obnova Ville Nike koja će nakon dugog niza godina propadanja napokon biti obnovljena u izvornom obliku idostupna građanima Kaštela i njihovim gostima. Nastala je prikupljanjemsačuvanih primarnih i sekundarnih materijalnih tragova iveć izblijedjelih sjećanja starijih protagonista. U Državnom arhivu u Splitu pohranjen je dio arhivske građe kao Osobni fond dr. Petra Kambera, u Muzeju grada Kaštela u okviru Dokumentarne zbirke čuvaju se fotografije, razglednice i dopisnice. U Hrvatskom pomorskom muzeju u Splitu našli smo dio arhivskog fonda, a obiteljske fotografije u obiteljima Rismondo i Berket.

Petar (Pietro Paolo Georgio) Kamber doktor prava i javni bilježnik,rođen je u Splitu 12. ožujka 1864. godine. Njegova obitelj porijeklom je iz Graba pokraj Sinja. Klasičnu gimnazijuzavršio je u Splitu a studij prava u Beču 1881. godine gdje je i doktoriraoje 1886. godine. Nakon stažiranja službovao je kao javni bilježniku Vrlici, Splitu i Trogiru. Na putu za Trogir prolazio je kroz Kaštela koja je zavolio i postao promotorsmještajnog rekreativnog turizma, danas popularno nazivanog „kulturni turizam“.

Iz ljubavi prema moru 1900. godine, dao je izraditi mali jedrenjak s jednim jarbolom – cutter i nazvao ga „Nika“ po svojoj tadašnjoj supruzi Nikolini Velat. S ponosom i strašću plovio je splitskim akvatorijem.Zaljubivši se u Kaštela, odlučio je izgraditi kućuza odmor – vilu na najljepšoj i najprirodnijojmikrolo­kaciju na kaštelanskom obalnom pojasu.Na javnoj dražbi 21. srpnja 1900. godine na predjelu Štalije, zapadno od potoka Gostinj u Kaštel Starome,kupio je česticu zemlje i na njoj 1902. godine sagradio kuću. Nazvao ju je Villa Nika po svojoj ženi Nikolini. S Nikom je imao sedmero djece: Pavu, Ivu, Elizabetu (Elzu), Jelenu (Lenku), Maricu, Josipu (Pinu), i Antoinettu (Anticu). Nakon njene smrti oženio je Mariju Ugrin s kojom je imao troje djece: Krunoslava, Katju i Serđa.

Novija istraživanja potvrđuju da je Villu Niku projektirao i gradio Špiro Nakić, Kamberov suvremenik i prijatelj.  Dr. Petar Kamber, Nika Velat i njihovih sedmero djece koristili su vilu za privremeni boravak kao ljetnikovac dok je njegova druga obitelj vilu koristila kao mjesto stalnog stanovanja.Ugledni i brojni obiteljski prijatelji bili su njihovi česti gosti.

Petrov krajnji cilj bio je izgraditi hotel. Od 1900. do 1916. godine postupnim je otkupom parcela u Kaštel Starome, formirao je posjed u okolišu već sagrađene obiteljske vile, a zapadno od potoka Gostinj. Prvi svjetski rat odgodio je realizaciju njegovih planova.

Hotel Palace otvoren je 1928., ali već 1929. godine svjetska se gospodarska kriza loše odrazila na njegovo poslovanje. S obzirom na višegodišnju gradnju,Kamberu jeinvesticijapredstavljala velik financijski teret. Hipotekarni kredit nije uspio redovito otplaćivati pa je vlasništvo nad hotelom, vilom Nikom i cjelokupnim posjedom 1936. godine preuzela Državna hipotekarna banka. Od tada Petar Kamber napušta hotelijerstvo i nastavlja raditi kao javni bilježnik.

Izmučen teškom financijskom krizom, umire 11. prosinca 1942. godineod posljedica upale pluća.

Grad Kaštela 2005. godine preuzima vilu od „Kaštelanske rivijere d.d., Kaštel Stari“ i ona od tada nema namjenu.Proces prikupljanja dokumentacije za obnovu započinje 2013. godine. Ministarstvo kulture sufinanciralo je izradu Geodetske snimke i Idejnog projekta. Uz postupak ishođenja dozvola, paralelno se radi i Izvedbeni projekt.U listopadu 2019. započela je obnova Ville Nike po Arhitektonskom projektu koji je izradila dr. sc. Katja Marasović.

Ova izložba je prilika da posjetitelje bolje upoznamo s tom vrijednom kućom, jednom od najstarijih na kojoj su se pojavili elementi secesije u Kaštelima.