Početna Kaštela Nakon što se oporavio od atentata u Kaštel Kambelovcu, Čabraja izišao iz...

Nakon što se oporavio od atentata u Kaštel Kambelovcu, Čabraja izišao iz bolnice i odbio policijsku zaštitu

2306
UDIO

Jozo Čabraja (29), koji je do sada preživio tri atentata, izišao je prije nekoliko dana iz splitske bolnice i nalazi se kod svoje kuće u Kaštel Lukšiću. Njega je sve vrijeme od trećeg ranjavanja u Kaštel Kambelovcu sredinom prošlog mjeseca (kada je ubijen 36-godišnji Mario Boljat zvani Pajkić) u splitskoj bolnici čuvala policija.

No policija nije nakon samog Čabrajinog ranjavanja čuvala BMW kojeg Čabraja koristi (ili nisu znali da je njegov pošto su dokumenti vozila bili na drugoj osobi ili su tu činjenicu jednostavno previdjeli) pa je dan nakon ranjavanja to vozilo bilo zapaljeno.

Da je osvetnik nemilosrdan, svjedoči činjenica da je do eksplozije došlo tijekom noći u samom centru Kaštel Lukšića, u ulici Josipa Omašića, u neposrednoj blizini dvorca Vitturi, a to nije daleko ni od mjesta gdje Čabraja i živi. Nakon tog događaja policajci su pojačali Čabrajinu zaštitu u bolnici, a postavljalo se i pitanje: što kada ranjeni Kaštelanin iziđe iz bolnice?

Po izlasku iz bolnice Čabraja je, rekosmo, odbio ponuđenu policijsku zaštitu te je ispunio MUP-ov obrazac gdje izričito tvrdi da ne želi zaštitu. To stvara dodatne probleme i policiji koja više nije odgovorna za njegovu sigurnost, ali i Čabraji jer u pitanju je osoba za koju postoji opravdana bojazan da bi opet mogla biti napadnuta ili joj netko nešto može učiniti nažao, s obzirom da mu se u ponovljenom postupku sudi za ubojstvo 20-godišnjeg Marina Matijaša iz lipnja 2014. godine, a ni o ovom najnovijem nesretnom događaju u Kaštel Kambelovcu ne zna baš puno.

DODATNA VJEŠTAČENJA ORUŽJA

Zna se da je Čabraja je pogođen u prsa, u lijevi dio leđa i u lijevu natkoljenicu, dok je Jakov Šimić pogođen u abdomen. Za pokušaj ubojstva Čabraje i teško ubojstvo Marija Boljata osumnjičen je Jakov Šimić, dok za Šimićevo ranjavanje zasad nije nitko prijavljen. Iz zatvora dopiru razne tvrdnje, pa i one koje idu toliko daleko da se ne zna tko je točno ranio Čabraju i ubio Boljata, ali da to nije uhićeni ugostitelj Šimić.

Istražitelji su nakon očevida pronašli pušku, takozvanu “pumpericu” marke “Maverick” kalibra 12 milimetara s patronama nabijenim olovnom sačmom. Radi se zapravo o oružju koje mafijaši koriste za ovakve bliske okršaje. Istražitelji su, kako doznajemo, pronašli i jedan pištolj kalibra 7,65 milimetara koji je korišten u pucnjavi.

Tko je koristio koje oružje u ovom obračunu pokazati će dodatna vještačenja i analize, tako da je ovaj slučaj daleko od zaključivanja i da su činjenice još uvijek upitne i promjenjive. Činjenica je da policiji ne odgovara da se Čabraja sam kreće po Dalmaciji u ovim okolnostma, ali su morali poštovati njegovu odluku.

DRŽAVA UŠPARALA 70 TISUĆA KUNA MJESEČNO

Bivši načelnik Uprave krim-policije i stručnjak za sigurnost Željko Cvrtila za “Slobodnu” kaže da policija zapravo nema izbora kod ovakvog slučaja.

– On je zaštitu odbio i to je njegovo pravo jer očigledno na uštrb vlastite sigurnosti nije htio promijeniti neke svoje navike i zaustaviti neke svoje poslove ako ih je imao. Činjenica je da bi njega čuvala interventna policija i to najmanje četiri osobe u toku 24 sata, a to govori da bi ta njegova sigurnost koštala državu oko 70-ak tisuća kuna mjesečno. Mi smo bili još u moje vrijeme dok sam bio načelnik razvili i program zaštite svjedoka koji je sada još bolje uhodan. Možda taj sustav nije primjenjiv na ovaj slučaj ali ako osoba uistinu želi zaštititi svoj život to se može vrlo efikasno izvesti jer ode živjeti u drugu državu pod drugim identitetom. Ali problem je mnogima što se u tom slučaju moraju odreći bavljenja kiminalom.Ne kažem da je to u ovom slučaju tako, ali kad osoba želi da je se zaštiti, policija to uglavnom i uspije – rekao je Cvrtila.

Naši izvori iz splitske policije kažu i da je Dejan Majstorović (34) zvani Điđi, nakon što je preživio pokušaj atentata kraj Kineskog zida u studenom prošle godine, zatražio i dobio 24-satnu zaštitu policije od koje je ubrzo odustao. Nakon toga se sam brinuo za svoju sigurnost pa su ga policajci u centru Splita zatekli s pištoljem s metkom u cijevi. On je preživio još jedan atentat u ožujku 2016. godine na splitskom Smrdečcu, kada je ranjen u obje noge i ruke iz pištolja kalibra 9 mm.
Sve to, kao i Čabraji, nije mu bilo dovoljno da zadrži policijsku zaštitu, ali ju je barem jedno kraće vrijeme, eto, bio zatražio. Uhićen je u nedavnoj akciji policiji i sad se nalazi na Bilicama.

izvor: slobodnadalmacija.hr