Početna Hrvatska Turistički promet bolji od očekivanog: U Hrvatskoj je trenutno više od 600...

Turistički promet bolji od očekivanog: U Hrvatskoj je trenutno više od 600 tisuća turista

195
UDIO
Proteklog, trećeg srpanjskog vikenda, u Hrvatsku je došlo gotovo 300 tisuća gostiju, a ostvareno je gotovo milijun i 800 tisuća noćenja. U usporedbi s istim vikendom lani, ostvareno je samo 49 posto dolazaka i 56 posto noćenja. Najviše turista stiglo je iz Njemačke i Slovenije, na trećem mjestu su domaći gosti, a onda Poljaci i Austrijanci. – piše HRT

Turistički promet bolji je od očekivanog – u našoj zemlji trenutačno je više od 600 tisuća turista. Istarska županija već je dosegnula 60 posto lanjskog prometa, dok novi letovi britanskih aviokompanija jamče bolju popunjenost južnog Jadrana – istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli na posljednjoj sjednici Turističkog vijeća kojom je predsjedao. Komentirao je i pojedine negativne napise u stranim medijima.

Cappelli: Grčka ima samo 7% prometa u odnosu na lani

– Puno se pisalo u medijima o toj famoznoj Grčkoj u kojoj će navaliti, ne znam koliko turista a da mi to ne radimo marketinški dovoljno dobro. Sad se ispostavilo da Grčka ima samo sedam posto u odnosu na lani a Hrvatska ima u sedmom mjesecu 50 posto prošlogodišnjeg prometa, poručio je Cappelli.

Direktor ureda HTZ-a Kristijan Staničić najavio je intenziviranje kampanje na tržištu Velike Britanije te dodatno informiranje javnosti u ključnim zemljama – da je Hrvatska dobro pripremljena i da se provode epidemiološke mjere.

S rastom broja gostiju i potrošnja je veća

Prema  sustavu fiskalizacije Porezne uprave, od 13. do 19. srpnja izdano je gotovo 45 milijuna računa, što je 23 posto manje nego u istom lanjskom tjednu. Potrošene su 4 milijarde 227 milijuna kuna ili 18 posto manje nego isti tjedan lani. Kada je riječ o smještaju, pripremi i usluživanju hrane, postupno se smanjuje razlika u odnosu na lanjsko srpanjsko razdoblje. Računa je izdano 30 posto manje, a iznos je 39 posto manji.

HAC i ARZ na oko 60 posto prometa

Tijekom proteklog vikenda na svim autocestama koje su u ovlasti Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka – Zagreb zabilježen je promet od gotovo 580 tisuća vozila i naplaćena cestarina u iznosu malo manjem od 31 milijun kuna, što je u odnosu na isti vikend lani 31% manje vozila i 34% manje naplaćene cestarine.