Početna Hrvatska Počele konzultacije o nastavi na jesen: Fuchsov prioritet je povratak svih učenika...

Počele konzultacije o nastavi na jesen: Fuchsov prioritet je povratak svih učenika u klupe, ni u slučaju proboja virusa neće se zatvarati sve škole

287
UDIO

Mandat novog ministra obrazovanja i znanosti Radovana Fuchsa počeo je u znaku intenzivnih priprema za organizaciju nastave od jeseni u školama i na fakultetima.

Kako doznajemo, tijekom vikenda obavljeno je nekoliko konzultacija s dionicama u sustavu, a Fuchs sljedećih dana u razgovore na tu temu planira uključiti što širi krug ljudi, od predstavnika agencija u sustavu obrazovanja, središnjih logističkih računskih mreža, epidemiologa, Nacionalnog stožera civilne zaštite do predstavnika sindikata, ravnateljskih udruga, osnivača škola i ostalih.

– Prioritet je povratak svih učenika i studenata u učionice od nove školske i akademske godine. Naravno, sve ovisi o epidemiološkoj situaciji, koju trenutačno nitko ne može predvidjeti, ali svakako želimo da svi budu u školama što je više moguće, uz osigurane sve sigurnosne mjere – ponovili su iz Ministarstva stajalište oko točke koju je Fuchs označio ključnom te najavio kako je do početka nove školske i akademske godine treba što detaljnije razraditi.

Fuchsova prethodnica Blaženka Divjak najavila je za jesen tri moguća scenarija organizacije nastave – potpuni povratak u učionice, potom mješoviti oblik nastave koji znači da se dio nastave provodi u školi, a dio na daljinu (online) te kao treći potpuni prelazak na online i televizijsku nastavu od kuće, što je opcija koju trenutačno ne želi nitko.

Ministar Fuchs te je scenarije nazvao logičnima, međutim, želi ih poboljšati uzimajući u obzir, osim razvoja epidemiološke situacije, i ostale okolnosti poput prostornih uvjeta škola, sigurnosnih mjera za zaposlenike i učenike itd.

TEHNIČKE (NE)MOGUĆNOSTI

Fuchs je, kako doznajemo, također nesklon lockdownu, pa je moguće da se od jeseni mjere primjenjuju lokalno – na primjer, da se zbog proboja virusa ili jačanja geografski ograničenih žarišta ne zatvaraju škole u čitavoj zemlji, nego, ovisno o procjeni epidemiologa, samo za određeni razred, školu u pojedinom gradu, taj grad ili cijelu županiju.

Kada se mjere ograniče na tako manji broj učenika i studenata, a o tome će se razgovarati sa središnjim informatičkim centrima, nastojat će se putem određenih alata organizirati online nastava uživo. Točnije, intencija je da nastavnici u takvim krajnjim slučajevima školski sat održavaju putem interneta prema postojećem rasporedu koji vrijedi i za učioničku nastavu, a kako bi bila riječ o manjem broju sudionika, to ne bi trebalo preopteretiti sustav.

Prethodno, upozoravaju iz škola, treba svakako detektirati tehničke mogućnosti učenika i nastavnika za rad od kuće jer su iskustva iz prethodne godine pokazala kako upravo u tom dijelu dio djece može biti zakinut, na što upozoravaju i iz Sindikata hrvatskih učitelja (SHU).

– Za moguću provedbu online nastave potrebno je svugdje osigurati dobru internetsku vezu te osigurati bolji sustav podrške putem CARNeta kako više ne bi dolazilo do pada sustava i kako bi se nastava na daljinu mogla održavati bez tehničkih teškoća – upozorava Ana Tuškan, glavna tajnica SHU-a.

VIZIRI ZA NASTAVNIKE

Također, jedan od koraka posve sigurno će biti i revidiranje postojećih mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) za odgojno-obrazovne ustanove.

U Ministarstvu su svjesni kako dio škola nema prostornih uvjeta ispoštovati mjeru prema kojoj udaljenost između osoba u istoj prostoriji treba biti najmanje 1,5 metar. Primjerice, u nekim gimnazijama u razredu sjedi i više od standardom predviđenih maksimalno 28 učenika, a učionice su tek oko 50 četvornih metara. S obzirom na to da je riječ o zatvorenom prostoru, trebat će odrediti tko će morati nositi maskice za lice, a u nekim školama već su najavili kako su naručili vizire za nastavnike.

Dio škola, osobito one u Zagrebu koje će zbog posljedica potresa primiti dio učenika iz stradalih škola, odlučile su s jednosmjenske nastave prijeći na dvosmjensku kako bi se izbjegao veliki broj učenika i zaposlenika u prostorijama škola u isto vrijeme. Tek će se vidjeti hoće li to biti jedna od mjera koja će se preporučiti i za ostatak Hrvatske.

Uz to, s osnivačima treba dogovoriti nabavku dezinfekcijskih i ostalih potrebnih sredstava za škole, primjerice, dio škola zatražio je nabavku strojeva za dezinfekciju prostora kako bi se ubrzao proces čišćenja između dviju smjena.

izvor:  slobodnadalmacija.hr