Početna Hrvatska 2 godine bez morskog vuka

2 godine bez morskog vuka

108
UDIO

Legendarni glazbenik zauvijek je zatvorio oči nakon najteže borbe, one s karcinomom pluća koji su mu dijagnosticirali u kolovozu 2017. Oliver je iza sebe ostavio suprugu Vesnu s kojom je bio 44 godine u braku te sinove Dina, Davora i Damira i petero unučadi.

Nešto više od mjesec dana nakon pjevačeve smrti rodio se i njegov šesti unučić Marko, koji je dobio ime po ocu legendarnog glazbenika. Naime, Oliverova supruga svojedobno je ispričala da je njezin muž zabranio sinovima da djeci daju njegovo ime.

“Oliver je sinovima rekao: ‘Nazovite djecu kako hoćete, ali neka vam nije palo na pamet da netko od njih bude Oliver, pa da ga zezaju u školi da se zove Oliver Dragojević'”, ispričala je. Vesna je i u svibnju ove godine otkrila da je dobila i sedmog unuka, Luku.

Inače, Dragojević je rođen u Splitu 7. prosinca 1947., a djetinjstvo je proveo u Veloj Luci na Korčuli. U Splitu je išao u glazbenu školu, a naprije je naučio svirati glasovir, potom klarinet i gitaru. Već u petoj godini života je počeo gajiti ljubav prema glazbi kada mu je otac Marko poklonio usnu harmoniku. Oliver je svirajući taj instrument zabavljao djecu iz svoje ulice, ali i putnike na trajektu Split – Vela Luka.

“Mogao sam je razbiti, ali ja sam je čuvao i po cijele dane svirao. Imao sam tada tri ili četiri godine”, ispričao je svojedobno glazbenik. U estradni svijet ušao je s 13 godina kada je 1961. nastupio na spliskom dječjem festivalu s poznatom  pjesmom “Baloni”. Tada je i s bratom Aljošom snimao svjetske hitove za Radio Split.

Oliver je 1963. postao pjevač i klavijaturist splitskog benda Batali, a četiri godine kasnije debitirao je na Splitskom festivalu na nagovor poznatog skladatelja zabavne glazbe Zdenka Runjića. Izveo je Runjićevu pjesmu “Picaferj”, no nije s njome upao u finale. Nakon toga je postao član Dubrovačkih trubadura, a sudjelovao je i u osnivanju grupe More.

Presudni trenutak u Oliverovoj karijeri dogodio se 1995. na Splitskom festivalu kada je izveo Runjićevu pjesmu “Galeb i ja”. Nije pobijedio, no postao je jedno od glavnih imena na hrvatskoj glazbenoj sceni i ostvario veliku popularnost.

Koliko je postao uspješan, potvrđuje i to što je jedan od rijetkih hrvatskih glazbenika koji je nastupio u njujorškoj koncertnoj dvorani Carnegi Hall na Manhattanu, londonskom Royal Albert Hallu, pariškoj Olympiji te Opera Houseu u Sydneyju.

“To mi je bila želja, da mogu doći na svjetski važan prostor i gdje mogu sa svojim prijateljima pjevati i svirati. Vrlo naivno i jednostavno rečeno. Trema uvijek postoji, ali zove li se to trema, užitak ili strah. Znam samo da je odgovornost sigurno i da mi je to gušt još uvijek”, rekao je Oliver 2008. prije koncerta u Carnegie Hallu.

U njegovoj izvedbi hitova među kojima su Bez tebe”, “Dobar dan”, “Cesarica” i “Trag u beskraju” uživalo je dvije i pol tisuće ljudi, a odsvirao je i pjesmu “Yesterday” legendarnih Beatlesa.

“Eto, i ja sam se našao ovdje, a da se nisam ni nadao da ću ikad biti tu. Kod nas u Dalmaciji rekli bi ‘vidi malega, doša je pivat’. Ovo je ostvarenje mog dječačkog sna”, rekao je Oliver prije nego što je oduševio publiku dvosatnim spektaklom.

Upravo njegovi inozemni nastupi u dvoranama u kojima su nastupali samo najveći glazbenici pokazali su da je imao karijeru na svjetskoj razini i da je mogao živjeti bilo gdje. No legendarni glazbenik od djetinjstva je ostao vjeran svome Splitu.

IZVOR: dnevnik.hr