Početna Hrvatska Danas je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Danas je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

214
UDIO

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja obilježava se danas, na dan kada je vojno-redarstvenom akcijom Oluja 1995. godine oslobođen Knin.

‘Oluja’ je uz Bljesak ključna akcija koja je osigurala kraj Domovinskog rata.

‘Oluja’ je započela 4. kolovoza 1995., a u njoj su nakon četiri godine oslobođena područja sjeverne Dalmacije, Like, Banovine i Korduna te su omogućene i oslobodilačke akcije u susjednoj nam BiH.

U 84 sata oko 200 tisuća vojnika oslobodilo je gotovo petinu države.

Obilježavanje je počelo budnicom u središtu Knina, a po prvi put ove godine, uz cijeli državni vrh, sudjelovat će i predstavik srpske manjine u Hrvatskoj – potpredsjenik Vlade Boris Milošević (SDSS).

Proslava 25. obljetnice VRO “Oluja”, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja održava se u smanjenom opsegu zbog epidemioloških mjera suzbijanja širenja koronavirusa. Zbog tih je mjera broj uzvanika ograničen. Stoga su iz Ministarstva hrvatskih branitelja na adrese članova obitelji poginulih i nestalih u operaciji “Oluja” upućena pisma sjećanja na njihove poginule, sa zamolbom da ovogodišnji program prate putem televizijskih ekrana.

Na središnjoj svečanosti, u podizanju zastave na Kninskoj tvrđavi, sudjelovat će pripadnici Druge, Četvrte i Sedme gardijske brigade koji su tu zastavu podigli i 1995. Zbog epidemioloških mjera na Tvrđavi će biti samo sudionici programa, dok će uzvanici s glavnog kninskog trga preko videozida pratiti dizanje hrvatske zastave na Tvrđavi te čitanje imena poginulih u “Oluji”, javlja HRT.

Na Spomeniku hrvatske pobjede Oluja 95 bit će položeni vijenci i 25 crvenih ruža.  S kninske Tvrđave bit će ispaljeno 25 počasnih plotuna, a prostor će prelijetati borbeni zrakoplov MiG 21.

Očekuje se dolazak  cijele Vlade i braniteljskih udruga, a govor na glavnom kninskom Trgu Ante Starčevića održat će predsjednik Republike Zoran Milanović, predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković te predstavnik udruga proizašlih iz Domovinskog rata, umirovljeni general Ante Gotovina, javlja HRT.

Na obilježavanju će se tradicionalno služiti i misa za poginule u Domovinskom ratu i VRO “Oluja”.  Najavljen je i prigodni program Akrobatske grupe “Krila Oluje”, a navečer će na Tvrđavi biti vatromet i koncert bez publike koji će prenositi televizija.